Vertel mij wie je leider is, en ik zal je vertellen wie je bent

Amerika trekt regelmatig ten strijde om in andere landen beschaving en democratie te brengen. Dat doet hij door het onbeschaafde, ondemocratische land terug naar de middeleeuwen te bombarderen en democratisch gekozen staatshoofden af te zetten. Maar hoe beschaafd en hoe democratisch is de VS eigenlijk?

“Vertel mij wie je leider is, en ik zal je vertellen wie je bent”, is de titel van een onderzoek van professor Meital Balmas-Cohen (foto). Zij  toonde aan dat de manier waarop de wereld naar de bevolking van een land kijkt, wordt bepaald door de wijze waarop de leider van dat land zich gedraagt.

Wie de gedragingen van Amerikaanse toppolitici en leiders erbij haalt, snapt onmiddellijk het beeld dat van Amerika bestaat.

Democratie dan – hoe democratisch is de VS? Volgens de onderzoekdivisie van The Economist is Amerika al jaren geen volledige democratie meer.

De USA wordt geclassificeerd als “gebrekkige democratie” en verkeert daarmee in gezelschap van landen als Botswana, Lesotho en Suriname, om maar een paar te noemen.

Pluspuntje: beschaafde landen met een volledige democratie als Noorwegen, Mauritius of Malta zullen er niet over peinzen om de VS plat te bombarderen om er beschaving en democratie te brengen.