fbpx
Vertegenwoordigers Maduro en Guaidó voerden geheime vredesgesprekken in Oslo

Redactie GFC Nieuws — Vertegenwoordigers van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó (die zichzelf enkele maanden terug uitriep tot interim-president van Venezuela) voerden de afgelopen dagen geheime “vredesgesprekken” in de Noorse hoofdstad Oslo. Het zou de tweede keer zijn dat dit soort onderhandelingen tussen de partijen werd gevoerd, meldt de Noorse omroep NRK.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen commentaar geven op de informatie.

Communicatieadviseur Ingrid Kvammen Ekker van Buitenlandse Zaken (MFB) zei tegen de onlinekrant Verdens Gang (VG) dat Noorwegen bezorgd is over de ernstige politieke situatie in Venezuela, die gemakkelijk kan escaleren. 

Volgens haar onderhoudt Noorwegen al enige tijd “nauw contact” met beide partijen. Zij zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de Noorse betrokkenheid bij een eventueel vredesproces en dialoog bevestigt noch ontkent.

De gesprekken die tot en met vandaag – donderdag – werden gevoerd, begonnen twee weken na de laatste mislukte poging tot staatsgreep van Guaidó. Eerder zou gesproken zijn op Cubaanse bodem.

Zijn oproep aan het leger om zich tegen de gekozen regering te keren, vond praktisch geen gehoor.

De gesprekken zouden onder leiding van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gevoerd tussen Hector Rodriguez, gouverneur van de provincie Miranda en communicatieminister Jorge Rodriguez namens de regering, en voor Guaidó voormalig parlementariër Gerardo Blyde en Fernando Martinez Mottola, voormalig minister (onder toenmalig president Carlos Andres Perez). Guaidó werd ook vertegenwoordigd door Stalin Gonzales, tweede vice-voorzitter van de Nationale Assemblee.

Noorwegen heeft, net als de VN, tot nu toe Guaidó niet erkend als staatshoofd. De Noren riepen samen met de Verenigde Naties de Venezolanen op tot onderhandelingen om uit de crisis te komen.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.