fbpx
Versterking regionale integratie en strategisch partnerschap centraal tijdens ACS en CARICOM – ministeriële vergadering

Tijdens de 22e vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Associatie van Caribische Staten(ACS) en de Vijfde CARICOM – Cuba ministeriële bijeenkomst, die respectievelijk op 10 en 11 maart hebben plaatsgevonden te Havana, Cuba, stonden onder andere regionale integratie en de ontwikkeling van strategische partnerschappen centraal.

Suriname werd op deze bijeenkomsten vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van minister Yldiz Pollack – Beighle van Buitenlandse Zaken(Buza).

Tijdens haar eerste optreden in dit regionaal samenwerkingsverband herbevestigde de minister belangrijke aandachtspunten en de committering van ons land aan Zuid – Zuid samenwerking.

Tevens werd de noodzaak tot het optimaal gebruikmaken van de potentie van deze samenwerking benadrukt. In dit verband heeft Suriname tijdens deze vergadering aangegeven geïnteresseerd te zijn om zitting te nemen in het sub-comité belast met rampenbeheersing, zulks tegen de achtergrond van de overstromingen in het binnenland welke een ernstig zorgpunt zijn voor de Surinaamse regering. Het voorstel werd door de vergadering overgenomen.

Door Suriname werd tijdens de vergadering gewezen op de dringende noodzaak tot verbeterde lucht-en scheepvaartverbindingen tussen de verschillende lidstaten van de organisatie. De potentie van “multi destination tourism” met een accent op de ongerepte mogelijkheden die ons tropisch regenwoud hiertoe biedt.

Tevens werden de opties ter verruiming van intra-regionale handel aan de orde gesteld.

Andere onderwerpen die ook breed werden uitgemeten, hadden betrekking op het coördineren van gezamenlijke strategieën bij het nastreven van de vastgestelde duurzame ontwikkelingsdoelen.

Vijfde CARICOM-Cuba vergadering

De ervaring van Cuba op het gebied van “human capital development” via beleidsstrategieën die cultuur, sport, educatie en gezondheidszorg centraal stellen, werd door Suriname onder meer als voorbeeld aangehaald van “best practices” bij de bestrijding van criminaliteit en het bevorderen van veiligheid.

Minister Pollack – Beighle onderstreepte hierbij het belang van verhoogde jongerenbetrokkenheid bij bewustwordingscampagnes en programma’s die zich richten op sociaal – maatschappelijke ontwikkeling.

De minister heeft tijdens haar aanwezigheid in Cuba ook een onderhoud gehad met haar Cubaanse Ambtgenoot, Bruno Rodriguez Parrilla. Daarbij werd de bilaterale samenwerking tussen beide landen aangehaald en werden afspraken voor verdere verdieping van de samenwerking gemaakt, met name op het gebied van luchtvaart.

Meerdere Surinaamse luchtvaartbedrijven hebben de wens te kennen gegeven tot het instellen van een transportverbinding tussen Paramaribo en Havana. Dit is met name van belang voor het personenverkeer dat vooral de laatste tijd tussen deze twee landen aanmerkelijk blijkt te zijn toegenomen.

Minister Pollack-Beighle heeft tevens een onderhoud gehad met haar Venezolaanse ambtgenote, Delcy Rodriguez. Venezuela is momenteel belast met het voorzitterschap van de ACS Ministeriële Raad en de Unie van Zuid- Amerikaanse Naties.

De vergaderingen werden geconcludeerd met respectievelijk een document bevattende beleidsbepalende resoluties en een slotverklaring.(GFC)

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…