fbpx
Verscherpte maatregelen niet om samenleving te pesten

GFC NIEUWS- De verscherpte maatregelen die door de regering zijn aangekondigd, houden geenszins in dat de samenleving gepest wordt maar dat die juist bedoeld zijn om Covid-19 terug te dringen.

Het toenemende aantal besmettingen baart het kabinet Santokhi/Brunswijk enorm veel zorgen. Die bezorgdheid heeft het staatshoofd tijdens een persconferentie op woensdag 19 augustus geuit.

Terwijl de regering bezorgd is zijn delen van de samenleving dat juist niet, zei het staatshoofd. Volgens de president is gestart met beheersing en tegelijkertijd is gewerkt aan normalisatie. Daarbij is het beleid gericht op eigen verantwoordelijkheid van de burger. Niet alle delen van de samenleving houden zich hieraan. Men gaat gewoon door met feesten en andere bijeenkomsten met als risico verdere verspreiding, merkte de president op. De Raad van Ministers is op woensdag 19 augustus bijeengekomen om de situatie verder aan te scherpen.

Volgens het staatshoofd blijkt de situatie uit de rapportage die hij heeft gehad, alles behalve rooskleurig is. Alle mortuaria raken overvol. De koelfaciliteiten zijn niet meer in staat alle ontzielde lichamen op te vangen. Met medewerking van de procureur-generaal wordt er naar oplossingsmodellen gekeken binnen de wet en regelgeving een oplossing.

Het staatshoofd betreurt het dat dit nu gaande is. Ook de quarantaine faciliteiten stromen vol en er is bijna geen capaciteit meer is vanuit de zorg. De reguliere gezondheidszorg loopt ook gevaar. De regering heeft op basis daarvan besloten om in te grijpen. De nadruk zal gericht zijn op de sterke bewustwording. Goede communicatie met alle lagen en voornamelijk de kwetsbare groepen zullen opgevoerd moeten worden.

Minister Amar Ramadhin wenst de medische zorg te garanderen. De maatregelen zijn noodzakelijk omdat andere diensten uitgeput raken. Momenteel is men drukdoende alle medisch personeel en deskundigen te mobiliseren om de zorg te garanderen. Er is genoeg testcapaciteit, de situatie nog beheersbaar.

De bewindsman waarschuwt dat besmetting snel plaatsvindt maar moet er alles aan gedaan om verdere toename in te dammen. ‘’De samenleving speelt daarbij een belangrijke rol. Geef ons zorgsysteem wat ruimte. Het is zeer kritisch’’, stelt de minister. De regering zal de situatie goed in de gaten houden en indien verscherping nodig is zal de regering dat gelijk door zal communiceren met de bevolking.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…