fbpx




Verscherpte controle rij- en voertuigenbelasting tweede helft 2019

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangekondigd dat de controle op de rij- en voertuigenbelasting in het tweede helft van 2019 verscherpt zal worden.

“De instructie aan controle-instanties is gegeven om voorlopig de nadruk te leggen op de burgerzin voor het nakomen van de betalingsverplichting. Verscherping van de controle zal in de tweede helft van het jaar plaatsvinden, na aanpassing van de wet”, aldus de minister.

De vorig jaar aangenomen wet op de rij- en voertuigen belasting, is ingegaan per 1 januari 2019. Het is van toepassing op alle rij- en voertuigen die zich op de openbare weg bevinden. Ondertussen heeft het overleg met gebruikersgroepen en andere instanties geresulteerd in enkele acties die worden uitgevoerd.

De minister zegt dat categorieën, zoals aanhangwagens en opleggers niet opnieuw worden belast aangezien het hoofdvoertuig de belasting al draagt. Een eenvoudiger tariefstelsel dat duidelijk verband houdt met gewicht van het voertuig zal worden opgesteld. Eveneens zullen de strafbepalingen in de wet worden aangepast, zodat deze evenrediger zijn.

Tot nog toe is er circa SRD 50 miljoen ontvangen aan rij- en voertuigenbelasting. In de wet is opgenomen dat minstens 10% van de opbrengst zal worden besteed aan de Wegenautoriteit.

Na de eerste regeringsevaluatie is besloten om de wet materieel uit te voeren en alle opbrengsten te besteden aan de districten en de Wegen Autoriteit, zodat er diverse hoognodige infrastructurele werken kunnen worden uitgevoerd.

Aan de districtscommissarissen is gevraagd om samen met de structuren in het district een meldpunt op te zetten. De samenleving kan bij dit meldpunt terecht om hun hulpvraag over de infrastructuur in hun respectieve woonomgeving te deponeren.

Gaandeweg het traject zal een website worden gebouwd, waarbij transparant inzicht zal worden verstrekt over hoe alle ontvangen middelen worden besteed.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…