fbpx

Verschenen: Sarnámi Woordenschat, systematisch basisvocabulaire van het Sarnámi

Het Sarnámi is de moedertaal van de meeste Hindustanen in Suriname en in Nederland. De taal is ontstaan uit diverse Indiase talen die door Indiase contractarbeiders in de periode van de Contracttijd (1873-1916) uit het noordelijk deel van India werden meegenomen naar Suriname.

De Noord-Indiase talen die aan de basis stonden van het ontstaan van het Sarnámi zijn Bhojpuri, Awadhi en het Hindi.In Suriname werd de taal vermengd en verder ontwikkeld, met invloeden van het Nederlands, het Sranantongo en het Engels.

Al deze talen hebben het vocabulaire van het Sarnámi enorm verrijkt. In het verleden zijn enkele woordenlijsten (en eenvoudige woordenboeken) van het Sarnámi verschenen en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de beschrijving en ontwikkeling van deze Surinaamse taal. En nu presenteert Uitgeverij Surinen iets unieks: het Idioomboek Sarnámi.

Unieke publicatie

Sarnámi Woordenschat, systematisch basisvocabulaire van het Sarnámi is een unieke publicatie omdat in dit idioomboek duizenden Sarnámi-woorden zijn opgenomen in een systematische ordening. Zo’n boek bestond nog niet voor het Sarnámi. Met de kennis van de woorden uit dit idioomboek kan een vast fundament worden gelegd in de beheersing van de moedertaal van de meeste Surinaamse en Nederlandse Hindustanen.

BEKIJK OOK
CIC viert 55-jarig bestaan met opening CIC Business gebouw

Dit bijzondere idioomboek is bestemd voor mensen die het Sarnámi willen leren beheersen. Dus, mensen die de taal een beetje kennen, maar hun kennis willen opfrissen of mensen die de taal helemaal niet kennen maar wel een andere basistaal hebben, zoals het Nederlands of het Sranantongo, maar zich willen uiten in het Sarnámi. Met de kennis van de woorden in dit idioomboek is dat mogelijk. Maar ook Sarnámisprekers die hun woordenschat willen uitbreiden kunnen gemakkelijk overweg met dit boek.

Sarnámi Woordenschat, systematisch basisvocabulaire van het Sarnámi zal in de komende periode in meerdere delen verschijnen. Aan de verzameling van de in dit boek voorkomende woorden is ruim 30 jaar gewerkt.

Het idioomboek is verkrijgbaar bij elke erkende boekhandel of kan worden besteld via het e-mailadres: [email protected](GFC)