Verregaande afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWSREDACTIE- In het Arthur Chung Conference Centre (ACCC) in Guyana zijn er op 20 augustus twee samenwerkingsovereenkomsten getekend tussen Suriname en Guyana en wel op het gebied van landbouw en volksgezondheid.

De Landbouwministers Zulfikar Mustapha (Guyana) en Parmanand Sewdien (Suriname) hebben de overeenkomst getekend.

Dit behelst de commerciële handel in vers agrarische producten tussen beide landen. Het gaat om lokale en organische agrarische producten.

In het protocol is ook meegenomen de richtlijnen en criteria van de verwerking, verpakking en transport.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Visumvrij reizen Surinamers naar Nederland zal ‘bergen met geld’ opleveren voor KLM en SLM

Beide landen zijn ook akkoord gegaan de mogelijkheid te bekijken agrarische producten verder te exporteren naar markten in Noord-America en Europese Unie.

De tweede overeenkomst impliceert de samenwerking op het gebied van diensten binnen de gezondheidszorg.

In de overeenkomst zijn onder andere opgenomen de voorwaarden van de versterking van de strategische samenwerking op het gebied van capaciteitsopbouw, speciale medische behandeling van patiënten, ontwikkeling van programma’s voor professionele gezondheidszorg en openbare gezondheidsdiensten, ziektebestrijding, diagnostische beeldvorming, laboratorium- en farmaceutische diensten en onderzoek.

Met betrekking tot de Covid-19-pandemie zal de samenwerkingsrelatie slaan op grensoverschrijdende diagnostiek in Covid-19, contact tracing en quarantaine, het ontwikkelen van een risk communicatie strategische covid-19 awareness en covid-19 vaccinatie awareness.

De ondertekening is gedaan door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Guyanese Volksgezondheidsminister Frank Anthony, ad-interim Buitenlandse Zaken.

Na de ondertekening van deze twee overeenkomsten vond de presidentiële persconferentie plaats.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten