fbpx
Verplichte bijdrage ouderschapsverlof 1 procent van brutoloon

GFC NIEUWS- Het loon wordt volledig uitbetaald over de gehele periode van het ouderschapsverlof.

Daartegenover staat dat alle werknemers en werkgevers een verplichte maandelijkse bijdrage moeten doen aan het ‘Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof’ dat verantwoordelijk is voor de doorbetaling.

De bijdrage is gelijk aan 1 procent van het brutoloon van de werknemer, zegt de onderdirecteur van Arbeid, Glenn Piroe, in de nieuwe aflevering van Wroko Afersi met als onderwerp “Financiering van het Ouderschapsverlof”.

Onder het ouderschapsverlof kan worden gerekend: het zwangerschaps- en bevallingsverlof van minimaal 16 weken en het vaderschapsverlof van minimaal 7 dagen.

Volgens arbeidsvoorlichter, Imro Smith, bestaat de bijdrage uit een werkgeversaandeel van minimaal 50 procent en een werknemersaandeel van maximaal 50 procent.

De werkgever is verplicht om het werknemersaandeel bij elke loonbetaling in te houden en direct daarna samen met het werkgeversaandeel af te dragen aan het fonds. Hij zegt dat de werkgever verplicht is zijn werknemer het bewijs te verschaffen dat de bijdrage aan het fonds is voldaan.

Het fonds zal op zijn website maandelijks bekendmaken welke bedrijven aan hun verplichting hebben voldaan. Hierdoor kunnen werknemers ook checken of hun bedrijf heeft voldaan aan de verplichting tot afdracht van de bijdrage.

Volgens Smith kan de verplichte bijdrage aan het fonds op zijn vroegst in de maand december dit jaar worden uitgevoerd. Pas hierna kan worden bekendgemaakt wanneer het fonds zal overgaan tot vergoeding van het verlof.

Onderdirecteur Piroe zegt dat de financiering van het verlof alleen mogelijk is als alle werknemers en werkgevers zich aan hun plicht houden. Hij benadrukt dat alle werknemers verplicht zijn bij te dragen aan het fonds, ongeacht hun geslacht, leeftijd, levensovertuiging of seksuele geaardheid.

Ook werknemers die geen kinderen kunnen krijgen of geen kinderwens hebben, zijn verplicht bij te dragen. Deze bijdrageplicht duurt zolang de werknemer betrokken is in een arbeidsovereenkomst.

Hij verduidelijkt dat is uitgegaan van het solidariteitsprincipe en -beginsel om de financiering mogelijk te kunnen maken.

Ten aanzien van de bijdragen verduidelijkt de onderdirecteur hij dat in de komen de 3 jaren een uitzondering wordt gemaakt voor bedrijven die het ouderschapsverlof zelf financieren.

Deze bedrijven hoeven voorlopig niet bij te dragen aan het fonds omdat ze tot uiterlijk 2022 in de gelegenheid worden gesteld hun bestaande regeling ter financiering van het ouderschapsverlof uit te voeren.

Het gaat hierbij om voornamelijk cao-bedrijven. De regelingen en voorzieningen die deze bedrijven met hun personeel hebben over het ouderschapsverlof blijven voorlopig van kracht.

Deze afspraken zullen uiterlijk in 2022 in overeenstemming moeten zijn gebracht met de wet Arbeidsbescherming Gezin. Vanaf dat moment zijn deze bedrijven verplicht bij te dragen aan het fonds.

Arbeidsvoorlichter Smith zegt dat de wet niet van toepassing is op landsdienaren.

Het ligt wel in de bedoeling dat de voorzieningen van de ambtenaren spoedig in lijn worden gebracht met deze wet. Dit is volgens hem geen aangelegenheid van het ministerie van Arbeid, maar van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meer nieuws

Minister Sewdien installeert RvC SAIL

GFC NIEUWS- Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft deze week de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) bij de Suriname American Industries (SAIL)…

Politie Meerzorg houdt inbrekers aan

GFC NIEUWS- De politie van Meerzorg heeft op 12 oktober de 21-jarige Kevin J. en Mitchel K. (26) aangehouden voor poging tot diefstal. Dikke mensen…

Covid-trainingsprogramma voor schoonmaaksters MinOWC

GFC NIEUWS-Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheid Organisatie (PAHO) een trainingsprogramma gestart voor schoonmaaksters in verband…

Brunswijk wilt naleving vonnis Greenheart

GFC NIEUWS- Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft gedupeerde medewerkers van Greenheart Group verzekerd dat het vonnis tegen het bedrijf wordt uitgevoerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Herstart Covid-19 Quick Response Team Commewijne

GFC NIEUWS- Commewijne beschikt nu officieel over een Covid-19 QRT (Quick Response Team). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…