fbpx
Facebook Pagelike Widget

Verplicht huisarrest voor Surinaamse bevolking zal besmettingen niet verminderen

INGEZONDEN- De verplichte huisarrest in de weekenden en avonden die het Surinaamse volk is opgelegd, zal niet veel bijdragen aan het terugbrengen van het aantal besmettingen. Het is een paniekmaatregel die alleen maar zorgt voor meer stress en een verdere verstoring van onze toch al zwakke economie.

Het steeds opsluiten van mensen, het onder huisarrest plaatsen van een hele samenleving in de avonduren, de nacht en weekenden is een zeer verregaand bevel met desastreuze gevolgen voor het geestelijk welzijn van sommigen. Niet een ieder kan het verdragen om thuis verplicht opgesloten te zitten. Ze hebben er veel moeite mee.

Het is daarom noodzakelijk dat beleidsmakers eerst goed onderzoeken wat de meerwaarde is van zo’n autoritair bevel.

Ik waag het te betwijfelen of het instellen van een verplicht huisarrest voor de samenleving wel de beoogde resultaten zal opleveren.

De besmettingen met het coronavirus zullen er beslist niet minder op worden. Gezinsleden zullen thuis juist de hele dag/nacht bij elkaar zijn. Wij weten dat meer dan 40 procent van de coronabesmettingen in het buitenland gewoon in de thuisomgeving plaatsvinden.

Ook het korter maken van perioden waarin mensen hun boodschappen en zaken kunnen doen heeft een averechtse werking. In plaats van spreiding, creëert men juist een situatie waarin er meer mensen tegelijkertijd op drukke plekken zoals winkels komen. Dit vergroot uiteraard de kans op besmettingen. 

Het zou veel verstandiger zijn indien de overheid beter research doet. Veel meer moet gefocust worden op de mensen die zich niet houden aan de 2 meter afstandsregel, ook in thuissituaties, bij vrienden en familieleden. Ook zou er een noodwetgeving moeten komen om bedrijven verplicht te stellen hun ruimtes veel beter te ventileren. De ramen moeten open!

Het gaat om twee maatregelen die effectief zijn.

1. Doe er alles aan om mensen te bewegen voldoende afstand van elkaar te bewaren.

2. Zorg voor betere luchtventilatie op plekken waar mensen bij elkaar komen door ramen verplicht open te houden.

Maar plaats niet de totale samenleving onder huisarrest. Het is een paardenmiddel dat heel veel nadelen met zich meebrengt.

R. Pinas

Meer nieuws

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…