fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Verplicht huisarrest voor Surinaamse bevolking zal besmettingen niet verminderen

INGEZONDEN- De verplichte huisarrest in de weekenden en avonden die het Surinaamse volk is opgelegd, zal niet veel bijdragen aan het terugbrengen van het aantal besmettingen. Het is een paniekmaatregel die alleen maar zorgt voor meer stress en een verdere verstoring van onze toch al zwakke economie.

Bezorging Gemberslank | GFCHet steeds opsluiten van mensen, het onder huisarrest plaatsen van een hele samenleving in de avonduren, de nacht en weekenden is een zeer verregaand bevel met desastreuze gevolgen voor het geestelijk welzijn van sommigen. Niet een ieder kan het verdragen om thuis verplicht opgesloten te zitten. Ze hebben er veel moeite mee.

Het is daarom noodzakelijk dat beleidsmakers eerst goed onderzoeken wat de meerwaarde is van zo’n autoritair bevel.

Ik waag het te betwijfelen of het instellen van een verplicht huisarrest voor de samenleving wel de beoogde resultaten zal opleveren.

De besmettingen met het coronavirus zullen er beslist niet minder op worden. Gezinsleden zullen thuis juist de hele dag/nacht bij elkaar zijn. Wij weten dat meer dan 40 procent van de coronabesmettingen in het buitenland gewoon in de thuisomgeving plaatsvinden.

OOK INTERESSANT
Ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic: eindfase testvluchten in zicht

Ook het korter maken van perioden waarin mensen hun boodschappen en zaken kunnen doen heeft een averechtse werking. In plaats van spreiding, creëert men juist een situatie waarin er meer mensen tegelijkertijd op drukke plekken zoals winkels komen. Dit vergroot uiteraard de kans op besmettingen. 

Het zou veel verstandiger zijn indien de overheid beter research doet. Veel meer moet gefocust worden op de mensen die zich niet houden aan de 2 meter afstandsregel, ook in thuissituaties, bij vrienden en familieleden. Ook zou er een noodwetgeving moeten komen om bedrijven verplicht te stellen hun ruimtes veel beter te ventileren. De ramen moeten open!

Het gaat om twee maatregelen die effectief zijn.

1. Doe er alles aan om mensen te bewegen voldoende afstand van elkaar te bewaren.

2. Zorg voor betere luchtventilatie op plekken waar mensen bij elkaar komen door ramen verplicht open te houden.

Maar plaats niet de totale samenleving onder huisarrest. Het is een paardenmiddel dat heel veel nadelen met zich meebrengt.

R. Pinas