fbpx

Verpleegkundigen die nachtdienst draaien ondervinden meer last van slaapstoornissen en stress

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Verpleegkundigen die de nachtdienst draaien, melden meer slaapstoornissen en hebben meer kans op psychologische en fysieke gezondheidssymptomen, waaronder PTSS, slapeloosheid en ontstekingen.

Dat bleek uit een recente studie van een onderzoeker van de Oregon State University in de VS.

Hoewel effectieve interventies bestaan voor veel verschillende slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid en nachtmerries, zijn die technieken vaak niet algemeen bekend.

Op basis van de resultaten sorteerden de onderzoekers deelnemers in drie slaapklassen: 80,4% rapporteerde een goede algehele slaap; 11,2% had een slechte algehele slaap; en 8,4% behoorde tot de groep “alleen nachtmerries.”

Ze ontdekten dat verpleegkundigen in de slechte algehele slaapklasse vaker recente nachtploegarbeiders waren dan die in de goede algehele slaapklasse.

OOK INTERESSANT
5 minuten met een dame kost je 10 jaar celstraf en ruïnering van je imago

Ze rapporteerden een slechtere slaapkwaliteit samen met meer PTSS, meer depressie, meer slapeloosheid en meer ernstige angst en waargenomen stress dan die in de goede algehele slaapgroep.

Verpleegkundigen in deze groep waren ook vaker zwart. Terwijl zwarte verpleegkundigen slechts 7% van de totale steekproef uitmaakten, vormden ze 23% van degenen in de slechte algehele slaapklasse.

Dit komt overeen met bevindingen uit andere studies en is gekoppeld aan systemisch racisme.

“Ervaringen met discriminatie zijn gerelateerd aan een slechte slaapgezondheid,” wordt aangevoerd.

Sociaaleconomische factoren en zorgtaken bij raciale en etnische minderheden buiten hun werkuren kunnen volgens de onderzoekers ook een rol spelen.

Foto ter illustratie.