fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Vermiste INTERPOL-baas blijkt onder arrest in verband met Chinees corruptieonderzoek

Voormalig Interpol-chef Meng Hongwei zit in een Chinese gevangenis op verdenking van omkoping en corruptie. Het ministerie van Openbare Veiligheid maakte dat in het weekend bekend, schrijft de South China Morning Post

Alsof er weinig aan de hand was, zo leest het bericht van INTERPOL over de affaire: de baas zit in China in de gevangenis en treedt per direct af. Over enkele weken wordt zijn opvolger gekozen. Klaar.

Corruptieonderzoek

Online wisselen verbazing over de arrestatie van Meng Hongwei en bevreemding over de onderkoelde reactie van zijn organisatie op zijn aanhouding elkaar af.

Meng was voorzitter van de internationale politieorganisatie INTERPOL. Op 25 september had de vrouw van Meng voor het laatst contact met haar man, die naar China was gereisd. Zij gaf hem in Frankrijk, waar de voorzitter woont en werkt, op als vermist.

OOK INTERESSANT
Berichten over eerste dode door vervuild water te Brokopondo gaan viraal op social media

Bijna anderhalve week werd taal noch teken van hem, noch van de Chinese autoriteiten vernomen.

Zaterdag vroeg INTERPOL officieel informatie aan China en gisteravond kwam opheldering: de politiebaas is aangehouden in verband met een corruptieonderzoek.

Ontslag 

Hij werd meteen na aankomst in China meegenomen voor verhoor door een afdeling van de Communistische Partij die zich bezighoudt met corruptiebestrijding, melden Chinese media.

INTERPOL maakte, eveneens op zondag, bekend dat Meng zijn ontslag met onmiddellijke ingang had ingediend. In de verklaring wordt geen enkele indicatie gegeven of de dienst denkt dat het ontslag al dan niet onder dwang is ingediend.

Meng diende enige tijd in China als viceminister van Openbare Veiligheid. Zijn voormalige chef, Zhou Yongkang, zit een levenslange straf uit voor corruptie.