fbpx

Vermindert dieet met weinig rood vlees risico op darmkanker?

Op basis van wetenschappelijk onderzoek beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om minder rood vlees en minder bewerkt vlees (charcuterie, gehakt,…) te eten, omdat een hoge consumptie van dergelijke producten het risico op darmkanker zou vergroten.

Afhankelijk van wat ze overwegende aten werden de vrouwen in 4 categorieën ondergebracht: rood-vleeseters (65%), gevogelte-eters (3%), vis-eters (13%) en vegetariërs (19%). Darmkanker kwam ongeveer even vaak voor in de 4 groepen. De onderzoekers besluiten dat ze geen merkbaar effect op het risico op darmkanker konden aantonen bij Britse vrouwen die weinig of geen rood en bewerkt vlees eten.

De studie wijst er mogelijk op dat het effect van een dieet arm aan rood vlees en charcuterie slechts een bescheiden effect heeft op het darmkankerrisico. De studie kan niet bevestigen wat eerder onderzoek herhaaldelijk heeft aangetoond. Dat betekent niet dat al het eerder onderzoek fout was, maar wijst er mogelijk wel op dat het effect van een dieet arm aan rood vlees en charcuterie slechts een bescheiden effect heeft op het darmkankerrisico. Men kan namelijk tot 500 gram rood vlees per week eten zonder impact op het darmkankerrisico.

BEKIJK OOK  Broer en zus in Den Haag sturen heftige haatmails naar nieuwe vriend moeder

Een Britse studie gebaseerd op eetgewoonten van Britse vrouwen vindt geen verschil in het voorkomen van darmkanker tussen vegetariërs en rood-vleeseters. Dat betekent niet dat de aanbeveling om rood vlees te beperken moet herzien worden, maar wel dat de impact op individueel vlak eerder bescheiden is. Bovendien zijn er nog andere risicofactoren die het risico beïnvloeden, waaronder roken en alcoholconsumptie.