fbpx

Verminderen gebruik sociale media verbetert lichaamsbeeld bij tieners aanzienlijk

GFC NIEUWSREDACTIE- Tieners en jongvolwassenen die hun gebruik van sociale media met 50% verminderden gedurende slechts een paar weken, zagen een significante verbetering in hoe ze zich voelden over zowel hun gewicht als hun algehele uiterlijk in vergelijking met leeftijdsgenoten die consistente niveaus van gebruik van sociale media handhaafden, volgens onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association.

“Adolescentie is een kwetsbare periode voor de ontwikkeling van problemen met het lichaamsbeeld, eetstoornissen en psychische aandoeningen,” zei hoofdauteur Gary Goldfield, Ph.D., van Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute.

“Jongeren besteden gemiddeld tussen de zes en acht uur per dag aan schermen, waarvan een groot deel op sociale media. Sociale media kunnen gebruikers elke dag blootstellen aan honderden of zelfs duizenden afbeeldingen en foto’s, waaronder die van beroemdheden en mode- of fitnessmodellen, waarvan we weten dat dit leidt tot een internalisering van schoonheidsidealen die voor bijna iedereen onbereikbaar zijn, wat resulteert in grotere ontevredenheid over lichaamsgewicht en vorm.”

Veel van het psychologische onderzoek op sociale media, lichaamsbeeld en geestelijke gezondheid is echter correlationeel, volgens Goldfield, dus het is onzeker of mensen met lichaamsbeeld en psychische problemen meer tijd doorbrengen op sociale media of dat het gebruik van sociale media leidt tot een groter lichaamsbeeld en psychische problemen.

OOK INTERESSANT
Familie hoort ziekenhuispersoneel lachen toen beademingsmachine 5-jarige zoon werd uitgeschakeld

Om de causale effecten van het verminderen van het gebruik van sociale media op het lichaamsbeeld beter te begrijpen, voerden Goldfield en zijn collega’s eerder een pilotstudie uit met 38 niet-gegradueerde studenten met verhoogde niveaus van angst en / of depressie. Sommige deelnemers werd gevraagd om hun gebruik van sociale media te beperken tot niet meer dan 60 minuten per dag, terwijl anderen onbeperkte toegang kregen.

Vergeleken met deelnemers die onbeperkte toegang hadden, vertoonden deelnemers die hun gebruik beperkten na drie weken verbeteringen in hoe ze hun algehele uiterlijk (maar niet hun gewicht) beschouwden.

Vanwege de kleine steekproefomvang waren de onderzoekers echter niet in staat om een zinvolle analyse van het effect van geslacht uit te voeren.