fbpx

Verminderde uitstoot uitlaatgassen voertuigen gelinkt aan aanzienlijke daling aantal sterfgevallen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Afnemende uitstoot van uitlaatgassen van voertuigen sinds 2008 heeft het aantal sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling met duizenden doen afnemen.

Dit levert miljarden dollars aan voordelen voor de samenleving, volgens een nieuw onderzoek onder leiding van onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in de VS.

Uit de studie bleek ook dat hoewel het gevaar van grote vrachtwagens op de openbare gezondheid sterk is verminderd, lichte personenauto’s, zoals SUV’s en pick-uptrucks, nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid luchtvervuiling in grote stedelijke gebieden veroorzaken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Kinderen, jongeren en volwassenen ontwikkelen hoge bloeddruk door vervuilde lucht

De studie werd op 13 december online gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.

BEKIJK OOK
Groot deel Surinamers dat is overleden door corona had mogelijk nu nog in leven kunnen zijn

De onderzoekers schatten dat reducties in emissies in 2017, $270 miljard aan sociale voordelen in de VS opleverden – voornamelijk als gevolg van de geschatte waarde van een verminderd sterfterisico door fijnstof (PM2.5) luchtvervuiling.

De onderzoekers schatten ook dat sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling als gevolg van voertuigemissies daalden van 27.700 in 2008 tot 19.800 in 2017.

Aan de andere kant merkten de researchers op dat als voertuigen nog steeds op het niveau van 2008 zouden uitstoten, die emissies in 2017 48.200 sterfgevallen zouden hebben veroorzaakt.