fbpx

Verminderde activiteit en hoge suikerconsumptie slechter voor mannen dan vrouwen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek van de University of Missouri School of Medicine levert het eerste bewijs bij mensen dat veranderingen in levensstijl op korte termijn de reactie op insuline in bloedvaten kunnen verstoren.

Het is ook de eerste studie die aantoont dat mannen en vrouwen verschillend reageren op deze veranderingen. Vasculaire insulineresistentie is een kenmerk van obesitas en diabetes type 2 dat bijdraagt aan vaatziekten.

Onderzoekers onderzochten vasculaire insulineresistentie bij 36 jonge en gezonde mannen en vrouwen door hen te onderwerpen aan een periode van 10 dagen van verminderde fysieke activiteit, waardoor hun stappenaantal werd teruggebracht van 10.000 naar 5.000 per dag.

BEKIJK OOK
Feesten met een doel kan gezondheid en welzijn ten goede komen

Bovendien verhoogden de individuen hun suikerhoudende drankconsumptie tot zes blikjes frisdrank per dag.

De resultaten toonden aan dat alleen bij mannen de sedentaire levensstijl en hoge suikerinname een verminderde insuline-gestimuleerde beenbloedstroom en een daling van een eiwit genaamd adropine veroorzaakt, dat de insulinegevoeligheid reguleert en een belangrijke meetbare indicator is voor hart- en vaatziekten.