fbpx

Verminder darmaandoeningen met FODMAP-dieet

Onderzoek naar het verminderen van PDS-symptomen(darmaandoeningen) is volop in gang. Vroeger werd lange tijd gedacht dat onoplosbare vezels uit zemelrijke voeding, zoals volkorenbrood, goed waren voor prikkelbare darmen. Daarna bleken fruit- en groentevezels juist beter te zijn.

Met FODMAP wordt weer een andere weg ingeslagen: een teveel aan bepaalde fruitsoorten, groenten en brood verergeren PDS-symptomen, schrijft dokterdokter.nl.

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden And Polyolen. Het rolt misschien niet lekker over de tong, maar het is heel simpel: het zijn koolhydraten. Koolhydraten leveren energie aan je lichaam, net als vetten en eiwitten. Een koolhydraat bestaat uit één of meerdere suikermoleculen, de sacchariden.

FODMAP’s zijn slecht opneembaar – en soms zelfs niet opneembaar – door de dunne darm en komen daardoor in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm eten deze FODMAP’s heel snel en in grote hoeveelheden op (fermentatie), waardoor gas ontstaat.

OOK INTERESSANT
Dr Dre na vechtscheiding: 'ik heb medelijden met getrouwde mannen'

Het gevolg: een opgeblazen gevoel, een bolle buik, buikpijn en winderigheid. Andere PDS-symptomen zoals een verstoorde stoelgang en diarree ontstaan doordat de dikke en dunne darm meer vocht aantrekken tijdens dit proces. Mensen zonder PDS hebben hier weinig tot geen last van.

Met een FODMAP-dieet beperk je de koolhydraten (oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen) die PDS-symptomen opwekken of verergeren.