fbpx

Verlaagt fastfood de kans op zwangerschap?

Vrouwen die weinig of geen fruit én veel fastfood eten, zouden een groter risico lopen op onvruchtbaarheid. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Human Reproduction’.

Onderzoekers van Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië verzamelden gegevens van 5.258 zwangere vrouwen, waarvan 94 procent zwanger was geraakt zonder vruchtbaarheidsbehandeling. Ze lieten de vrouwen tussen 14 en 16 weken zwangerschap een vragenlijst invullen over hun eetgedrag in de maand voorafgaand aan de zwangerschap. Doel was nagaan of wat ze in die maand gegeten hadden impact had op het tijdstip van zwanger worden.

Gemiddeld werden de vrouwen in deze studie na 2 maanden ‘proberen’ zwanger. ‘Proberen’ werd gedefinieerd als seks zonder anticonceptie met de vader van hun toekomstige kind. 39 procent raakte zwanger na één maand proberen en bij 8 procent duurde het langer dan een jaar. Over het algemeen duurde het iets langer om zwanger te worden bij de vrouwen die weinig fruit hadden gegeten in de maand voorafgaand aan de zwangerschap. Ook voor wie wekelijks fastfood had gegeten, duurde het iets langer.

Fruit-eters raakten iets sneller zwanger. Het verschil tussen fruit-eters en fastfood-eters was echter miniem: bij de ongezonde eetgewoonten liet de zwangerschap in de onderzochte groep 0,4 tot 0,9 maanden langer op zich wachten, wat een kwestie van hooguit enkele weken is. Dit verschil was zelfs zo zwak dat het niet significant is.

Toch besluiten de onderzoekers dat fastfood de kans op vruchtbaarheidsproblemen mogelijk kan vergroten.