fbpx

Verkorte bestralingskuur veilig en effectief voor mannen met hoog risico op prostaatkanker

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie bevestigt dat mannen met een hoog risico op prostaatkanker kunnen worden behandeld met vijf versus acht weken bestralingstherapie.

De fase III klinische studie is de eerste die de veiligheid en werkzaamheid van een matig verkort bestralingsverloop uitsluitend voor patiënten met een hoogrisicoziekte bevestigt.

Bevindingen van de Prostaatkanker Studie 5 (PCS5; NCT01444820) studie zullen vandaag worden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

“Ik denk dat deze studie de weg vrijmaakt voor patiënten met een hoog risico op prostaatkanker om in vijf weken te worden behandeld in plaats van acht weken. Veel van deze patiënten krijgen nog steeds acht weken bestralingstherapie aangeboden, maar onze studie vond geen voordeel voor de drie extra weken,” zei hoofdauteur Tamim M. Niazi, MD, universitair hoofddocent oncologie aan de McGill University en een radiotherapeut-oncoloog in het Jewish General Hospital in Montreal.

BEKIJK OOK
Het drinken van zelfs lage hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap verandert hersenstructuur baby

“Overlevingspercentages en bijwerkingen, zowel op korte als op lange termijn, waren vergelijkbaar met matig verkorte bestralingstherapie.”
Grote studies hebben de veiligheid en werkzaamheid van matig verkorte of hypofractioneerde bestralingstherapie bevestigd voor patiënten met prostaatkanker met een laag, gemiddeld of gemengd risico.

De PCS5-studie is de eerste die dezelfde resultaten laat zien, specifiek voor mannen met een hoogrisicoziekte.