fbpx
Verkoop kunstmest tegen officiële Centrale Bank koers

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wenst duidelijkheid te brengen in de vaststelling van de prijs en verkoop van kunstmest (ureum (46%).

Bij het aantreden van Rabindre Parmessar als minister van LVV in mei 2019, was de prijs van kunstmest (ureum 46%), boven de SRD 200,- per zak van 50 kg.

Door interventie van de regering via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd de US Dollar tegen een koers van SRD 7.52 ter beschikking gesteld van de sector, waardoor kon worden overgegaan tot een prijs van SRD 165,- per zak van 50 kg.

Het ministerie heeft een goede registratie van de boeren, die voor de dure US Dollars tegen de officiële bankkoers in aanmerking zijn gekomen en is er een bestand op na gehouden.

Ook is het ministerie de afgelopen dagen intensief bezig geweest de nodige onderhandelingen te voeren met de relevante financiële autoriteiten om de recente lading kunstmest (ureum 46%) die thans is binnengekomen en de lading die binnen 10 dagen wordt verwacht, wederom tegen de officiële koers van de CBvS te kunnen verkopen aan de boeren. Echter laat het precaire niveau van de financiële situatie van de Staatskas het niet toe.

Ondanks de USD niet kan worden bemachtigd tegen een koers van 7.52 is de lading in Suriname aangekomen en is na intensief overleg met de importeur/distributeur, dhr. B. Ramadhin vastgesteld dat de boeren per maandag 6 juli 2020, rechtstreeks kunstmest kunnen kopen bij de importeur/distributeur voor SRD 285,- per zak van 50 kg af steiger en SRD 290,- af magazijn. Registratie bij een van de LVV-kantoren is voor deze aankoop niet nodig.

Uiteraard moet bij de vaststelling van de verkoopprijs van de geoogste padie straks, rekening gehouden worden met de nieuwe prijs voor kunstmest.

Het ministerie benadrukt dat indien de kunstmest elders voor een betere (lagere) prijs gekocht kan worden, de boeren daarvan zeker gebruik moeten maken en doet tegelijk een oproep aan alle geïnteresseerde importeurs/distributeurs die met een betere aanbieding kunnen komen.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…