Verkleedkamers in boetieks Paramaribo- Noord voorzien van camera's? Consumentenbond moet onderzoek doen

GFC NIEUWSREDACTIE- Zijn er zonder dat klanten dat merken of weten verborgen bewakingscamera’s geplaatst in paskamers in boetieks in het noorden van Paramaribo? Worden halfnaakte personen zo in de gaten gehouden? Vaker laten insiders aan GFC Nieuws weten dat er sterke aanwijzingen hiervoor zijn.

Er is voor zover bekend geen enkele overheidsinstantie die dit specifiek controleert. Er is dus geen enkel hard bewijs dat klanten stiekem worden gefilmd.

Begin december vorig jaar vertelde een voormalige medewerker van een bekende zaak in onze hoofdstad waar er kleding wordt verkocht, dat zij met haar eigen ogen heeft gezien dat er wel degelijk beelden worden gemaakt van klanten terwijl ze kleding passen in de paskamers. Zowel bij mannen, vrouwen en kinderen gebeurt dat, zo wordt althans beweert.

Zij wist verder te vertellen dat de meeste zaakeigenaren, het gaat voornamelijk om diegenen die geen Nederlands praten, dit zouden doen om na te gaan of er wel of niet wordt gestolen.

Volgens de klokkenluider is er sprake van veel wantrouwen naar klanten toe. Men is overbezorgd als het gaat om diefstal van kleding en producten uit de zaak.

Volgens buitenlands onderzoek is het inderdaad zo dat dieven en dieveggen er niet voor terugdeinzen om in de kleedkamers hun slag te slaan.

GFC Nieuws heeft echter intussen een verzoek gericht aan de Surinaamse Consumentenbond onder leiding van Rudie Balker om deze kwestie tot de bodem uit te zoeken aangezien dergelijke beschuldigingen de laatste maanden vaker zijn geuit. Het is de verwachting dat de Consumentenbond binnenkort verslag zal uitbrengen.

Het zonder toestemming filmen van halfnaakte personen in een kleedkamer gaat in tegen alle privacywetgevingen.

Foto: Bernard Hermant