Verklaring van Paramaribo nu ondertekend door bijna 70 werkgevers

Nog eens elf bedrijven ondertekenden deze week de Verklaring van Paramaribo, een leidraad voor werkgevers die een werkklimaat willen creëren waarin personeel zich optimaal kan inzetten en ontplooien, zonder pesterijen en discriminatie.

De Verklaring van Paramaribo is ontwikkeld door Parea, de organisatie van LGBTprofessionals. Staatsolie heeft de verklaring ook ondertekend. “Dat is voor ons eigenlijk een logisch gevolg van het beleid van Staatsolie”, zei directeur Rudolf Elias. “In principe kijkt Staatsolie al lang niet meer naar gender, naar geloof, naar seksuele geaardheid, naar hoe je eruitziet, naar kleur.”

Parea-voorzitter Juan Pigot toonde zich enthousiast over de ondersteuning van Staatsolie. Hij
noemde het een primeur dat Staatsolie, als grootste particuliere werkgever van Suriname, zich verbindt aan de Verklaring van Paramaribo. “Voor ons is het een absoluut hoogtepunt dat ook de directeur van Staatsolie zich achter deze verklaring schaart.”

De vijfde ondertekeningsronde is woensdag ingeluid op kantoor bij Staatsolie. Leidinggevenden van tien andere grote en kleinere ondernemingen en organisaties zetten in restaurant BonJJour hun handtekening onder de Verklaring.

De situatie in Suriname gaat vooruit, zei Pareavoorzitter Pigot. Discriminatie op grond van seksuele oriëntatie is verboden, bijna zeventig bedrijven hebben de Verklaring van Paramaribo ondertekend en de Pride Month wordt ondersteund door het bedrijfsleven. Ook nodigt het ministerie van Arbeid de LGBT-gemeenschap uit als gesprekspartner bij het ontwerp van nieuwe arbeidswetten.

Er is echter nog veel werk te verzetten, zegt Pigot. Zo is er nog openlijke discriminatie van de LGBT-gemeenschap in de ambtenarenpensioenwet en de wet op Sociale Voorzieningen (2012). En op de werkvloer wordt misschien minder openlijk gediscrimineerd, maar LGBTwerkenden ervaren ook subtiele pesterij. Parea hoopt dat in de toekomst nog meer werkgevers de Verklaring van Paramaribo zullen onderschrijven.

De organisatie benadert actief de bedrijven en organisaties die hebben getekend bij de training van onder meer Human Resources-medewerkers, zodat zij gericht kunnen werken aan gelijkheid op de werkvloer.

De Fernandes Group, Surinam Airways en Grassalco hebben al gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. De vijfde ondertekeningsronde staat in het teken van IDAHOT, de internationale dag tegen angst voor en haat tegen gay’s, bi- en transseksuelen, elk jaar op 11 mei.

Aan de vijfde ondertekeningsronde is deelgenomen door Badmintonclub Clear Shot, CIC, Dek’ati, Eriks NV, Green Leaves, Killit, Simextra International, Staatsolie, Travel Point Suriname, Traverco, en VSH.

Overige berichten