fbpx

Verkeersvervuiling in verband gebracht met verhoogd risico op dementie

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een meta-analyse die onlangs is gepubliceerd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology, kan een hogere blootstelling aan een bepaald type verkeersgerelateerde luchtvervuiling, bekend als fijnstof, verband houden met een verhoogd risico op dementie.

Onderzoekers concentreerden zich op fijnstof, of PM2.5, dat bestaat uit luchtverontreinigende stoffen met een diameter van minder dan 2,5 micron.

De meta-analyse onderzocht alle beschikbare studies over de relatie tussen luchtvervuiling en het risico op dementie.

17 studies werden geanalyseerd door de onderzoekers voor de meta-analyse. Deelnemers hadden een minimumleeftijd van 40 jaar. Meer dan 91 miljoen personen namen deel aan alle studies. 5,5 miljoen van hen, of 6%, ontwikkelden dementie.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

Leeftijd, geslacht, roken, opleidingsniveau en andere variabelen die het risico op dementie van een persoon kunnen verhogen of verlagen, werden in de studies in aanmerking genomen.

Onderzoekers ontdekten dat het risico op dementie met 3% toenam voor elke microgram per kubieke meter (μg / m3) toename van de blootstelling aan fijnstof.

Ze keken ook naar stikstofoxiden, die smog, stikstofdioxide en blootstelling aan ozon vormen, maar vonden geen significant verhoogd risico wanneer deze andere klassen van verontreinigende stoffen alleen werden beschouwd.