Verkeerde informatie voedt vaccinatievrees, zegt PAHO-directeur

GFC NIEUWSREDACTIE- Verkeerde informatie is één van de ernstigste bedreigingen voor de volksgezondheid, en het is het meest schadelijk als de terughoudendheid tegenover vaccins aanwakkert, zegt Carissa F. Etienne, directeur van de Pan American Health Organization (PAHO).

“Elke persoon in een kwetsbare groep die aarzelt om te worden gevaccineerd, kan deel gaan uitmaken van de trieste statistieken: één van de duizenden sterfgevallen die dagelijks plaatsvinden als gevolg van Covid-19.”

“Vaccineren redt nu levens en zal bijdragen aan het beheersen van de overdracht in de nabije toekomst wanneer we een hoge immunisatiedekking bereiken,” vertelde ze op een persconferentie.

Meldingen van zeer zeldzame onverwachte bijwerkingen van sommige Covid-19-vaccins mogen mensen niet doen aarzelen om zich te laten immuniseren, zei ze.

“De vaccins die via COVAX worden geleverd, zijn grondig beoordeeld door de WHO-experts. De voordelen van deze vaccins bij het voorkomen van infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen wegen zwaarder dan de risico’s van bijwerkingen,” merkte Etienne op.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Moeder gaat er vandoor met partner dochter terwijl ze beviel van zijn kind

“Omdat onbetrouwbare informatie zich snel verspreidt, werkt PAHO samen met tech-bedrijven zoals Twitter, Google en Facebook om nepnieuws aan te pakken en ervoor te zorgen, dat het publiek gemakkelijk accurate informatie kan vinden,” voegde Etienne toe.

De tragische mijlpaal van meer dan drie miljoen sterfgevallen als gevolg van Covid, waarvan bijna de helft in het Pan-Amerikaans gebied, “herinnert ons eraan, dat we meer moeten doen om elkaar te 2 beschermen, omdat dit virus een bedreiging blijft vormen in elke hoek en in elke gemeenschap in onze regio.” zei Etienne.

Alleen al in de afgelopen week registreerden de Amerika’s meer dan 1,5 miljoen nieuwe Covid-gevallen en bijna 40.000 doden.

“Covid-vaccins bieden geen onmiddellijke bescherming. Ons lichaam heeft tijd nodig om immuniteit tegen het virus op te bouwen nadat we zijn gevaccineerd, en we zullen de volledige impact pas zien als meer van ons beschermd zijn.”

“Laten we niet vergeten, dat met de beperkte doses die op dit moment voor ons beschikbaar zijn, het redden van levens de prioriteit zou moeten zijn. Het stoppen van de overdracht van deze ziekte vereist aanvullende maatregelen,” zei Etienne.

De PAHO-directeur merkte op, dat “in Israël COVID-19-vaccins al helpen om infecties terug te dringen, en de eerste gegevens uit Chili en enkele steden in Brazilië wijzen op een afname van het aantal ziekenhuisopnames bij ouderen, mede dankzij Covid-vaccins.”

Overige berichten