fbpx

Verkeerde identiteit, corruptie, en moorden zo vreselijk dat een stad zijn naam veranderde

GFC NIEUWS- In 1926 nam Gordon Stewart Northcott (zie foto) zijn 13 jaar oude neef, Sanford Clark (met toestemming van Sanfords ouders), mee vanuit zijn huis in Saskatoon, Saskatchewan, Canada naar zijn boerderij in Wineville, Californië (VS).

Eenmaal in Californië begon hij zijn neef te mishandelen en seksueel te misbruiken.

Sanfords zus, Jessie Clark, bezocht hem in Wineville, omdat ze bezorgd was om zijn welzijn. Eenmaal in Wineville vertelde Sanford haar dat hij vreesde voor zijn leven.

Dezelfde nacht, terwijl Gordon sliep, vertelde hij Jessie alles over de verschrikkingen en de moorden die plaats hadden gevonden in Wineville. Jessie keerde diezelfde week nog terug naar Canada.

Terug in Canada vertelde ze de Amerikaanse consul over de verschrikkingen in Wineville. De consul schreef toen een brief aan de politie van Los Angeles, waarin hij de klacht van Jessie in detail uitlegde.

Omdat er in eerste instantie enige bezorgdheid was over een immigratiekwestie, nam de Los Angeles Police Department contact op met de Immigratiedienst om de mate van de klacht van Jessie te bepalen.

Op 31 augustus 1928 brachten inspecteurs Judson F. Shaw en Scallorn van de dienst van vreemdelingenzaken van de Verenigde Staten een bezoek aan de Northcott Ranch in Wineville.

De Dienst Vreemdelingenzaken vond de 15-jarige Sanford op de ranch en nam hem in hechtenis.

Gordon Northcott was gevlucht door de velden toen hij zag dat de agenten de lange oprit van zijn boerderij opreden.

Gordon vertelde Sanford de agenten tegen te houden, anders zou hij op hem schieten vanuit de boomgrens met een geweer. Toen Sanford het gevoel had dat de agenten hem konden beschermen, vertelde hij hen dat Gordon de velden in was gevlucht.

Sanford getuigde in de rechtszaal dat hij en Sarah Louise Northcott (zijn grootmoeder) en Gordon (zijn oom) hadden geholpen met het ontvoeren, misbruiken, mishandelen en om het leven brengen van drie jongens.

Naast de drie vermoorde jongens, verklaarde Sanford dat Gordon ook een Mexicaans slachtoffer had gemaakt, zonder medeplichtigheid van hem en Sarah.

Gordon had Sanford gedwongen om te helpen het hoofd van de Mexicaanse jongen te verbranden in een vuurkorf en de schedel vervolgens in stukken te slaan met een hamer.

Sanford zei dat er ongebluste kalk werd gebruikt voor de verwijdering van de resten, en dat de lichamen (van Lewis en Nelson Winslow, evenals die van Walter Collins) werden begraven op het erf van de boerderij in Wineville.

De autoriteiten vonden ondiepe graven precies waar Sanford had verklaard dat ze gevonden konden worden. In de graven waren gedeelten van lichaamsdelen, omdat Gordon en zijn moeder de meeste lijken hadden opgegraven en ergens in de woestijn gebracht en verbrand, toen Sanford door de politie in hechtenis werd genomen.

De politie vond geen complete lichamen, maar ontdekte wel persoonlijke bezittingen van de drie als vermist opgegeven kinderen, waaronder een bebloede bijl en lichaamsdelen, met inbegrip van botten, haar en vingers van de drie slachtoffers die begraven waren in de buurt van het kippenhok dat zich op de boerderij in Wineville bevond.

De Canadese politie arresteerde Gordon en zijn moeder op 19 september 1928.

Tijdens de periode dat Sarah en Gordon in Canada verbleven in afwachting van uitlevering naar Californië, bekende Sarah de moorden, met inbegrip van die van de negenjarige Walter Collins.

Alvorens te worden uitgeleverd aan Californië, trok Sarah haar verklaring in, net als Gordon, die eerder had bekend dat hij meer dan negen jongens om het leven had gebracht.

Eenmaal uitgeleverd gaf Sarah toe dat ze Walter Collins had vermoord. Er was geen proces. Naar aanleiding van haar pleidooi werd ze op 31 december 1928 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

BEKIJK OOK
Drugsverdachte aangehouden door Stootgroep Oost

Sarah zat haar straf uit in de staatsgevangenis van Tehachapi, en kwam voorwaardelijk vrij na 12 jaar.

Tijdens haar veroordeling, beweerde Sarah dat Gordon onschuldig was. Ze beweerde dat hij de onwettige zoon van een Engelse edelman was, dat ze Gordons grootmoeder was en dat hij het resultaat was van incest tussen haar echtgenoot, George Cyrus Northcott, en hun dochter. Ze heeft ook gesteld dat Gordon als kind seksueel werd misbruikt door de hele familie.

Gordon was betrokken bij en nam deel aan de moord op Walter Collins, maar omdat Sarah al had bekend en was veroordeeld voor de moord op Walter, besloot de staat geen aanklacht te doen tegen Gordon met betrekking tot de moord op Collins.

Er werd gespeculeerd dat Gordon maar liefst 20 slachtoffers had gemaakt, maar de staat Californië kon geen bewijs leveren om die speculatie te ondersteunen, en was uiteindelijk alleen in staat om Gordon aan te klagen voor de moord op een ongeïdentificeerde Mexicaanse jongen, bekend als de “Hoofdeloze Mexicaan” en de broers Lewis en Nelson Winslow.

Op 13 februari 1929 veroordeelde de rechter Gordon tot de dood. Hij werd opgehangen op 2 oktober 1930 in San Quentin State Prison.

Wineville veranderde zijn naam in Mira Loma op 1 november 1930, grotendeels als gevolg van de negatieve publiciteit rond de moorden.

Deze duistere periode uit de geschiedenis is enkele jaren terug verfilmd door Clint Eastwood en draagt de ‘Changeling’.

Een van de hoofdrolspelers is Angelina Jolie. Ze vertolkt de rol van Christine Collins, de moeder van de vermoorde 9-jarige Walter Collins.

Walter Collins’ verdwijning kreeg landelijke aandacht en het Departement van Politie volgde tevergeefs honderden sporen. De politie werd geconfronteerd met negatieve publiciteit en de toenemende publieke druk om de zaak op te lossen.

Vijf maanden na Walters vermissing werd een jongen in de staat Illinois gevonden, die beweerde Walter te zijn. Brieven en foto’s werden uitgewisseld en uiteindelijk betaalde de moeder van Walter voor het overbrengen van de jongen naar Los Angeles.

Een publieke hereniging werd georganiseerd door de politie, die hoopte zo de slechte publiciteit te ontkrachten die zij had gekregen als gevolg van haar falen in onder meer deze zaak.

Toen ze de jongen zag, beweerde Christine dat het Walter niet was. Ze werd gevraagd door de officier die de zaak leidde, J.J. Jones, om de jongen mee naar huis te nemen om “hem voor een paar weken uit te proberen.” Collins stemde daarmee in.

Drie weken later keerde Christine terug naar Jones om te vertellen dat de jongen absoluut niet Walter was.

Ook al was ze gewapend met tandheelkundige gegevens die haar bewering bevestigden, liet Jones haar opnemen in het Streekziekenhuis van Los Angeles onder een “Code 12”, een term die gebruikt wordt voor patiënten die werden beschouwd als moeilijk of lastig.

Tijdens de opsluiting van Collins, ondervroeg Jones de jongen, die beweerde de 12-jarige Arthur Hutchins Jr, te zijn. Hij zou zijn weggelopen uit Illinois, maar kwam oorspronkelijk uit Iowa.

Een zwerver langs de weg dicht bij een café in Illinois had Hutchins verteld dat hij op de vermiste Walter leek en kwam Hutchins op het idee om hem te imiteren. Zijn motief was om naar Hollywood te gaan om zijn favoriete acteur Tom Mix te ontmoeten.

Collins werd tien dagen na Hutchins’ bekentenis uit het ziekenhuis ontslagen en spande vrijwel meteen een rechtszaak aan tegen de Los Angeles Police Department.

Op 13 september 1930 won Christine de rechtszaak tegen Jones die veroordeeld werd tot het betalen van 10.800 dollar schadeloosstelling, hetgeen hij nooit gedaan heeft.