fbpx

Verjaardagsfeesten en familiebijeenkomsten in Suriname verboden

INGEZONDEN- Om de verdere verspreiding van het potentieel dodelijke coronavirus in te dammen zijn er onconventionele maatregelen noodzakelijk.

gemberslank facebookQ | GFC NieuwsAls de regering zover gaat om de hele bevolking verplicht het weekend thuis te houden, moet het zeker ook lukken om alle verjaardagsfeesten en familiebijeenkomsten per direct te verbieden.

Ik hoor van zoveel kennissen van mij dat ze dit weekend met tientallen mensen tegelijk naar het binnenland zijn gegaan en hebben gelogeerd in 1 huis. Er wordt geen rekening gehouden met de corona preventiemaatregelen. Ook zijn grote groepen naar West- Suriname getogen om het lockdown weekend uitbundig te vieren.

Er worden nu alweer plannen voor het komende lockdown weekend besproken.

Van een vriendin hoorde ik dat ze met 7 andere vriendinnen zijn gaan logeren in Maretraite om zo de volgens hen saaie dagen toch nog gezellig te maken. Alle coronaregels worden genegeerd.

Deze zelfde mensen waren afgelopen week gewoon aan het werk of in nauw fysiek contact met anderen en zullen dat vanaf maandag weer zijn. Ik ga ervan uit dat velen in ons land voor deze uitstapjes kiezen.

Wie zijn wij bezig voor de gek te houden? Mij in ieder geval niet.

Het zou veel verstandiger zijn indien er meer doelgerichte bevelen worden doorgevoerd in plaats van een totale lockdown, wat simpelweg op deze manier niet werkt. Integendeel! Mensen zijn juist vaker dicht en vooral langdurig bij elkaar, wat de kans op besmettingen juist vergroot.

BEKIJK OOK
Gezin dakloos door brand

Wij weten dat de meeste besmettingen plaatsvinden in thuisverband en aan het werk in vooral gesloten niet goed geventileerde ruimtes. Beslist niet wanneer je loopt op straat, in de buitenlucht. De kans op besmetting in die situaties is zo goed als nihil.

Mensen raken besmet door langere tijd op zeer korte fysieke afstand van elkaar te zijn. Zoals aan het werk en thuis. Ook in gesloten ruimtes waar er weinig ventilatie is ontstaat er een groot risico, ook al wordt er voldoende afstand bewaard.

DOELGERICHTE MAATREGELEN MET MINDER NEGATIEVE GEVOLGEN

1. Verbiedt alle bijeenkomsten thuis of op andere locaties in vrienden- en familieverband.

2.  Zorg ervoor dat alle werkruimtes of vertoefruimtes waar meerdere mensen bij elkaar komen goed wordt geventileerd.

3. Focus meer op het afstand bewaren van elkaar, vooral in binnenruimtes.

4. Verplaats indien mogelijk zoveel mogelijk activiteiten naar de buitenomgeving.

J. Kerto