Verhuurders van leerkrachtenwoningen in het binnenland hebben al geruime tijd geen betalingen ontvangen voor de verhuur van hun woningen, waarin leerkrachten verblijven die onderwijs verzorgen in deze gebieden.
Het Ministerie van Onderwijs wordt dringend verzocht de openstaande huurbedragen zo spoedig mogelijk te voldoen.
Indien de betalingsachterstand niet binnen afzienbare tijd wordt ingelost, zien de verhuurders zich genoodzaakt de huisvesting van de leerkrachten stop te zetten.
In dat geval zullen de leerkrachten in de stad moeten blijven, wat het onderwijs in het binnenland ernstig kan hinderen.
GFC Nieuws sprak met een van de verhuurders, die anoniem wenst te blijven. De verhuurster geeft aan dat het gaat om woningen in het Boven-Surinamegebied.
Zelf wacht zij al circa twee jaar op haar betaling. Sommige personen wachten volgens haar zelfs drie jaar, terwijl anderen zelfs zijn overleden zonder het geld ooit te ontvangen.
Volgens de vrouw wordt er telkens contact opgenomen met het ministerie, waar wordt aangegeven dat het ministerie van Financiën het geld moet overmaken en dat men geduld moet hebben.
De verhuurders zijn deze situatie echter beu. De huizen werden in een noodsituatie beschikbaar gesteld aan het ministerie om leerkrachten te huisvesten, maar volgens de verhuurster betekent dat niet dat de woningen gratis zijn.
Ze benadrukt dat ook de verhuurders hard werken en recht hebben op hun betaling. Bovendien vertonen de woningen schade, en vraagt ze zich af wie voor deze kosten zal opdraaien.
Daarnaast moeten ze ook hun eigen gezinnen onderhouden en rekenen ze op de huurgelden.
De verhuurster merkt op dat in de stad een dergelijke situatie niet geaccepteerd zou worden en dat verhuurders direct actie zouden ondernemen bij achterstallige betalingen.
Ze vraagt zich af of het verschil in behandeling misschien te maken heeft met het feit dat zij en andere verhuurders in het binnenland wonen.
Het lijkt alsof er minder urgentie is om de situatie serieus te nemen omdat ze zich buiten de stadsgrenzen bevinden.
De gedupeerden willen van het ministerie duidelijkheid over wanneer zij uitbetaald zullen worden.
Steeds weer worden afspraken gemaakt die vervolgens niet worden nagekomen.
Ook wordt hen meegedeeld dat de kwestie niet naar de media mag worden gebracht.
De woningeigenaren hopen dat het ministerie hun zorgen dit keer serieus neemt en zo spoedig mogelijk met een structurele oplossing komt.
Foto ter illustratie

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.