fbpx

Verhoogt bewerkt vlees ook risico op borstkanker?

Er was al overtuigend bewijs dat een overmatige consumptie van rood vlees en bereide vleeswaren de kans op dikkedarmkanker en maagkanker verhogen.

Er is ook beperkt bewijs dat bereide vleeswaren het risico op slokdarm-, long-, maag- en prostaatkanker doen toenemen.

Volgens nieuw onderzoek komt daar nu ook borstkanker bij, tenminste bij vrouwen na de menopauze. De studie verscheen in het European Journal of Cancer.

Uit het onderzoek op basis van gegevens van ruim 260.000 Britse vrouwen blijkt dat postmenopauzale vrouwen die meer dan 9 g bewerkt vlees per dag aten 21 procent meer kans op borstkanker hadden dan vrouwen die geen bewerkt vlees aten.

Bij een consumptie van 4 g per dag was de kans 15 procent hoger.

BEKIJK OOK
'I Love Nickerie' naambord moet toerisme, liefde, eenheid en harmonie in Nickerie bevorderen

Er werd geen verschil in risico vastgesteld bij de consumptie van rood vlees, en evenmin bij vrouwen voor de menopauze die minder dan 9 g bewerkt vlees aten.

Een bijkomende analyse van andere onderzoeken waarbij in totaal bijna 1,4 miljoen vrouwen waren betrokken, toonde een verhoogd risico op borstkanker met gemiddeld 9 procent voor postmenopauzale vrouwen die bewerkt vlees eten.

Bewerkt vlees is vlees dat langer houdbaar is gemaakt door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld vleeswaren zoals hesp, salami, bacon, rookworst…