fbpx

Verhoging kwaliteit onderwijs bij transformatie IOL naar Adek

“Hoelang willen we doorgaan om onze kinderen achterhaald onderwijs te bieden?”, luidde een vraag van minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC) tijdens een persconferentie over de transformatie van het Instituut voor de opleiding van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit (Adek). Volgens de bewindsvrouw gaat de kwaliteit van ons onderwijs steeds meer achteruit en voldoen wij niet meer aan het opleidingsniveau van de regio.

Op de Caricom-top van 2017 heeft Suriname zich gecommitteerd om ons onderwijs naar internationaal niveau op te trekken. De Onderwijsminister geeft aan dat de eerste stap in het transformatieproces zal zijn, dat er geen nieuwe inschrijvingen zullen plaatsvinden op het IOL voor het komend schooljaar.

BEKIJK OOK  Ziekenhuispersoneel vraagt interventie DNA

Verder geeft ze aan dat indien er studenten geïnteresseerd zijn om leerkracht te worden zij zich kunnen inschrijven op de universiteit. Er is een schakelprogramma in voorbereiding speciaal voor deze doelgroep. De minister vindt dat studenten innovatieve en creatieve oplossingen moeten kunnen aandragen voor problemen in Suriname. “We willen leraren die gevormd zijn zoals dat internationaal gebeurd”, aldus Ferrier.

Beleidsadviseur Eddy Jozefzoon zegt dat het geen overhaast besluit is, omdat de voorbereidingen voor de transformatie reeds in 2012 zijn gestart samen met het herwaarderingsprogramma.

Verschillende werkgroepen zullen zich buigen over het curriculum. De huidige studenten van het IOL mogen hun studie normaal afronden.(GFC)