De winkeliers in Suriname zien hun bestaanszekerheid in gevaar komen door de dagelijkse stijging van de wisselkoers, zegt Darwesh Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VVW), in een gesprek met GFC Nieuws.
Balak geeft aan dat de winkeliers onterecht worden gezien als de boosdoeners van prijsstijgingen, terwijl de onderliggende oorzaak de koersfluctuaties zijn.
Stijgende prijzen door koersstijgingen
“We zijn afhankelijk van importeurs, en door de stijgende koers moeten wij onze producten duurder inkopen. Dit leidt er onvermijdelijk toe dat wij onze prijzen verhogen, waardoor wij de schuld krijgen van de dure producten. Het volk moet begrijpen dat de winkeliers niet de oorzaak zijn,” legt Balak uit.
De voortdurende koersstijging heeft niet alleen invloed op de prijzen van goederen, maar zorgt er ook voor dat de kosten voor vaste lasten, zoals elektriciteit en water, voor winkeliers toenemen.
Balak benadrukt dat de VVW herhaaldelijk heeft gevraagd om verlichting van deze lasten, maar tot op heden geen gehoor heeft gekregen van de regering.
Gevaar van een dalende koopkracht
Een ander gevolg van de stijgende kosten is de afnemende koopkracht van de bevolking. “Wanneer mensen minder kunnen kopen, blijven winkeliers met onverkochte, vervallen producten zitten, wat verlies veroorzaakt,” zegt Balak.
Daarnaast heeft de afname van de koopkracht volgens hem ook gevolgen voor andere aspecten van het leven, zoals onderwijs. “Als wij onze kinderen geen goede studie kunnen bieden, wordt de toekomst van onze jongeren ook onzeker.”
Toenemende criminaliteit
Balak wijst ook op de groeiende onveiligheid waarmee winkeliers worden geconfronteerd.
“Dag en nacht worden winkeliers en ondernemers beroofd. Wij vragen de regering om maatregelen te nemen die zorgen voor een gevoel van veiligheid voor de handelaren en de hele samenleving,” zegt hij.
Balak pleit voor extra surveillance, roadblocks, meer politiebureaus en betere bemanning.
“Vaak als je een politiebureau belt, krijg je te horen dat er geen vervoer is of dat er geen agenten beschikbaar zijn. Dit vormt een groot probleem, vooral wanneer een winkelier beroofd wordt en er geen directe hulp beschikbaar is. Dan is het al te laat,” waarschuwt hij.
Hij geeft aan dat de trauma’s die winkeliers na een beroving ervaren, bijzonder zwaar kunnen zijn. Er is geen instantie tot wie ze zich kunnen richten.
Bovendien hebben veel winkeliers te kampen met extra lasten, zoals lopende leningen en gezondheidsproblemen, terwijl medicatie steeds duurder wordt.
Oproep aan de regering
De VVW benadrukt dat zij geen vijand van de regering is, maar wel aandacht vraagt voor de problemen waarmee de winkeliers dagelijks te maken hebben.
“Als de koers blijft stijgen, kunnen we in een situatie terechtkomen waarin massale plunderingen en stijgende criminaliteit het land verder kunnen ontwrichten.”
Balak roept de regering op om dringend in te grijpen en de koers te stabiliseren, zodat de hele samenleving kan profiteren van economische rust en veiligheid.
“Wanneer het goed gaat in het land, plukt iedereen de vruchten daarvan,” besluit hij.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com