fbpx

Verenigde Naties ‘woedend’ over Amerikaans racisme

fergusion-protestDe Verenigde Naties slaat alarm vanwege wat de organisatie noemt het “hoge niveau van structureel en institutioneel racisme in de VS”. De VN reageert hiermee op de recente schietincidenten waarbij twee zwarte mannen door de politie werden gedood.

De VN is “woedend” en “veroordeelt de nieuwe moorden op twee Afro-Amerikaanse mannen”, staat in een verklaring op de officiële website van de organisatie.

De VN benaderukt dat excessief geweld van de politie tegen Afro-Amerikanen een “normaal verschijnsel” is geworden, waarbij zwarten tweemaal zo vaak worden neergeschoten dan witten.

“De moorden demonstreren ook een hoog niveau van structureel en institutioneel racisme. De Verenigde Staten zijn ver verwijderd van het toekennen van dezelfde rechten aan alle burgers. Bestaande maatregelen om racistische misdrijven aan te pakken zijn onvoldoende en hebben gefaald deze moorden te stoppen”, zegt de verklaring.

De lijkschouwer die het lichaam van de doodgeschoten Philando Castile onderzocht, zei dat de man met vier kogels was gedood en dat het daardoor een moord was.

De agent die Castile doodschoot, had hem om zijn identiteitsbewijs gevraagd. Toen Castile dat wilde pakken, werd hij door de agent doorzeefd met kogels.

Gouverneur Mark Dayton van Minnesota vroeg zich hardop af of Castile zou zijn gedood en zijn vriendin onder schot zou zijn gehouden als zij wit waren: “Ik denk niet dat het zou zijn gebeurd”, zei Dayton.

Overige berichten