Verdwaalde schooljongen vraagt de weg, krijgt kogels in plaats van aanwijzingen

De man die op een 14-jarige jongen schoot omdat die bij hem had aangeklopt om de weg te vragen, is vrijdag schuldig bevonden aan “mishandeling met de bedoeling ernstig lichamelijk letsel te veroorzaken.” De jury keek vol ongeloof naar beelden van een beveiligingscamera die lieten zien hoe de man zonder aanleiding op de verdwaalde jongen schoot.

Brennan Walker miste enkele maanden terug in de Amerikaanse stad Detroit de schoolbus. Hij besloot te gaan lopen, maar raakte de weg kwijt.

Hij klopte aan bij Jeffrey Zeigler (53) om de weg te vragen. Daar kreeg hij de kans niet toe: Zeigler greep een wapen, joeg de jongen weg nog vóór die iets kon zeggen en schoot op hem.

Walker werd gelukkig niet geraakt. De politie trof hem verderop in de straat aan. De vrouw van de schutter had hen gebeld met de melding dat haar man achter een inbreker aan zat.

Zeigler zei vrijdag in de rechtszaal dat hij spijt had en dat hij heel goed wist dat hij fout zat. Tijdens de zitting bleek dat hij een recidivist is: in 2006 werd hij al voor een vergelijkbaar incident tot een voorwaardelijke straf veroordeeld.

Brennan en zijn moeder, Lisa Wright, vertelden eerder dit jaar aan een lokaal televisiestation in Detroit dat ze geloofden dat de schietpartij racistisch gemotiveerd was.