Verdachten gifschandaal langer in voorarrest, gevaar lijkt mee te vallen

Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) blijven voorlopig in de gevangenis. Hun voorarrest is woensdag verlengd. De twee Nederlanders uit Barneveld en Nederhemert zijn de spil in het gifschandaal rond Nederlandse eieren.

B. en IJ. werden drie weken geleden gearresteerd omdat zij via hun bedrijf Chickfriend massaal kippenstallen hebben besmet door daarin het gevaarlijke bestrijdingsmiddel fipronil tegen bloedluis te gebruiken.
Hierdoor kwam het verboden middel in kippen en eieren terecht, waardoor de volksgezondheid in gevaar kwam. De schade wordt door het ministerie van Economische Zaken geschat op 33 miljoen euro.

De twee verdachten zitten in afzondering, en mogen dus vanuit hun cel geen enkel contact hebben met de buitenwereld.

De land- en tuinbouworganisatie LTO overweegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan te klagen. Die wist immers al vorig jaar van het fipronilgebruik, maar verzuimde in te grijpen. Hierdoor kon de crisis onnodig veel sterker om zich heen grijpen.

Hoogleraar Theo de Roos zegt bij Omroep Gelderland dat de straffen voor de verdachten vrij hoog kunnen uitvallen.

Of dat ook gebeurt is nog maar de vraag. Toxicologen zijn namelijk niet eenduidig over het gevaar van fipronil.

Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie aan de Wageningen Universiteit, zegt in KennisLink dat het met de giftigheid van fipronil wel meevalt.

In 2006 probeerden zeven Sri Lankanen zelfmoord te plegen door pure fipronil te drinken. Na vijf dagen mochten zij allemaal kerngezond het ziekenhuis verlaten.

 

Overige berichten