fbpx
Verbetering surveillance van influenza in Suriname

Griep, veroorzaakt door Influenza virussen, kunnen een milde tot ernstige acute aandoening van de luchtwegen veroorzaken, waarbij volgens schattingen 5 % -10 % van de volwassenen en 20 % -30 % van de kinderen jaarlijks een infectie doormaken.

Influenza infecties kunnen ernstig verlopen met tussen de 250.000 en 500.000 sterfgevallen wereldwijd, voornamelijk in de hoge risicogroepen (zeer jonge kinderen, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals chronische ziekten).

In 2015 werd Suriname geselecteerd door de World Health Organization (WHO) Global Influenza Programme om te participeren in WHO’s Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS). Hierdoor kwam Suriname in aanmerking voor Pandemic Influenza Preparedness (PIP) fondsen om onze nationale surveillance en laboratoriumdiagnostiek voor influenza en andere respiratoire virussen te versterken en uit te breiden.

De Influenza surveillance in Suriname bestaat uit surveillance voor Severe Acute Respiratory Virussen (SARI), die wordt gebruikt om ernstige influenza infecties die leiden tot ziekenhuis opnames te monitoren.

In 2016 werd de surveillance uitgebreid met Influenza Like Illnesses (ILI), welke wordt gebruikt voor de monitoring van de minder ernstige influenza en andere respiratoire virusinfecties in de polikliniek.
De SARI sentinel sites zijn: ’s Lands Hospitaal (LH), LachmipersadMungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) en de intensive care unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP-ICU).

De ILI sentinel site is momenteel een huisartsenpraktijk in Paramaribo en regionale poliklinieken (RGD) in de districten Commewijne en Wanica (Lelydorp) kunnen later worden toegevoegd.

De eerste draft van een nationale influenza richtlijn is samengesteld, het geen na bijdragen van alle stakeholders zal worden geformaliseerd.

In september 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) aangewezen als het Nationaal Influenza Center (NIC) voor Suriname met prof. dr. Malti R. Adhin als NIC – coördinator.

Het MWI is al sinds 2010 verantwoordelijk voor de influenza diagnostiek voor de monsters van de nationale SARI surveillance en vanaf maart 2016 is ook begonnen met het testen van de monsters uit de ILI-surveillance.

Binnenkort wordt in het MWI ook gestart met de implementatie van diagnostiek voor zes andere respiratoire virussen (Parainfluenza-1, 2, 3, Humaan metapneumovirus, respiratoir syncytieel virus (RSV) en adenovirus) met moleculaire technieken gevalideerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Ter verbetering van de efficiëntie van het surveillancesysteem is inmiddels een geautomatiseerd informatiesysteem opgezet, waarbij alle sentinel sites, het MWI en het BOG (afdeling epidemiologie) zijn aangesloten.

Stringente surveillance en lokaal aanwezige diagnostiek zal niet alleen het BOG in staat stellen tijdig te reageren op uitbraken of circulatie van ongebruikelijke virussen, maar de nieuw geïntroduceerde rapportage via het WHO-web-based online systeem WHOFluID, zal bovendien influenza specialisten wereldwijd continue informatie verschaffen over de activiteit van Influenza en Influenza Like Illnesses in Suriname.

De meest effectieve manier om griep te voorkomen is door middel van vaccinatie voor de start van een nieuw Influenza seizoen. Echter, Influenza virussen veranderen voortdurend, waardoor vaccins ineffectief worden.

Momenteel worden vaccins tweemaal per jaar geproduceerd op basis van een formele aanbeveling van de WHO voorde virus samenstelling van het vaccin. Zorgvuldige afweging van de keuze van de virusstammen voor de samenstelling van elk vaccin is daarom noodzakelijk.

Echter, de meeste virusstammen beschikbaar als kandidaten voor de vaccin selectie zijn afkomstig uit het noordelijk halfrond, wat soms leidt tot vaccins, die onvoldoende bescherming bieden.

De beschikbaarheid van virusstammen uit onze regio kan derhalve zeer waardevol zijn voor de WHO bij de bepaling van vaccin samenstelling. Hiervoor moet een voor Suriname nieuwe techniek worden opgezet, namelijk virus isolatie. In 2015, had de internationale PAHO/WHO/Caribbean Public Health Agency (CARPHA) delegatie de laboratorium ruimte voor virus isolatie in het MWI beoordeeld op haalbaarheid en veiligheid, waarna deze ruimte vervolgens is ingericht en uitgerust,ook met steun van PAHO Suriname.

Momenteel (6 juni t/m 17 juni 2016) wordt MWI personeel van de afdeling Biochemie/Moleculair Laboratorium getraind door CARPHA virus-isolatie deskundigen om de virusisolatie uit te voeren conform de internationale normen en om de vereiste kwaliteitscontroles in te bouwen. Na een succesvolle invoering van de techniek in MWI, zal Suriname geïsoleerde virus monsters kunnen verzenden naar CDC.

Tijdige verstrekking van influenza virus isolaten, zal WHO’s Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS),de mogelijkheid bieden om stammen, circulerend in Suriname te gebruiken bij de samenstelling van toekomstige influenza vaccins.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…