‘Verband tussen schommelingen in huwelijk en gezondheid’

De ups en downs van een huwelijk lijken volgens onderzoekers invloed te hebben op de bloeddruk, het cholesterolgehalte en gewicht van mannen. Bij de meeste studies die tot nu toe werden uitgevoerd naar de invloed van een huwelijk op de gezondheid, werd die gezondheid op één bepaald punt gemeten. Onderzoekers van de universiteiten van Bristol en Glasgow besloten daarom te kijken naar veranderingen in het risico op hart- en vaatziekten gedurende zestien jaar.

De deelnemers moesten op verschillende momenten een vragenlijst invullen over de kwaliteit van hun huwelijk, dat kon worden beschreven als consequent goed, consequent slecht, verbeterd of verslechterd.

Verder werd bij de vaders onder meer hun bloeddruk, hartslag in rust, gewicht en glucosewaarden gemeten tussen 2011 en 2013 – toen hun kind bijna 19 jaar oud was. De onderzoekers hielden daarbij rekening met de aanname dat het enige tijd zou duren voor veranderingen in het risico op hart- en vaatziekten zouden optreden na een verandering in de kwaliteit van hun huwelijk.

Overige berichten