Verband tussen diabetes en urineweginfecties ontdekt

GFC NIEUWSREDACTIE- Zowel type 1 als type 2 diabetes zijn geassocieerd met verlaagde immuniteit en terugkerende infecties.

Wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden hebben ontdekt dat het immuunsysteem van mensen met diabetes lagere niveaus van het antimicrobiële peptide psoriasine heeft.

Dit brengt de celbarrière van de urineblaas in gevaar, waardoor het risico op urineweginfectie toeneemt.

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die de gezondheid op vele manieren beïnvloedt. Het is het gevolg van een gebrek aan insuline en/of verminderde insulinewerking. Insuline is een hormoon dat glucose (suiker) reguleert en dus energie naar de cellen. Wanneer een persoon diabetes type 1 heeft, stopt het lichaam met het produceren van insuline, terwijl bij diabetes type 2 de cellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline, wat bijdraagt aan hoge bloedglucosewaarden.

Een effect van diabetes is dat het het aangeboren immuunsysteem in gevaar brengt. Dit veroorzaakt bij veel mensen een verhoogde gevoeligheid voor reguliere infecties, zoals urineweginfecties (UTI) s veroorzaakt door E. coli-bacteriën.

Bij mensen met diabetes hebben deze meer kans om te leiden tot algemene bloedvergiftiging (sepsis) afkomstig uit de urinewegen.

Onderzoekers zijn nu van plan om dieper in te gaan op de onderliggende mechanismen van infecties bij personen met diabetes,” zegt de hoofdauteur van de studie, Soumitra Mohanty. Hij is onderzoeker op dezelfde afdeling van het Karolinska Instituut. “Het uiteindelijke doel is om het risico op infectie in deze groeiende patiëntengroep te verminderen.”

OOK INTERESSANT
Internationaal VrouwenCollectief signaleert risico's van pesticiden in Suriname