fbpx

Verband gevonden tussen bloedgroep en verloop Covid-19

GFC NIEUWS- Europese wetenschappers hebben in navolging van hun Chinese collega’s een verband aangetoond tussen bloedgroep en het verloop van Covid-19.

Mensen met bloedgroep A hebben vermoedelijk een grotere kans op een ernstige infectie met het coronavirus.

Het onderzoeksteam ontdekte twee genetische variaties waardoor sommigen erg ziek worden en overlijden aan het virus en anderen niet. Ook vonden ze een link met de bloedgroep van die personen.

Hun bevindingen verschenen woensdag in het respectabele vakblad New England Journal of Medicine.

Volgens de wetenschappers hebben mensen met bloedgroep A een grotere kans om besmet te raken en om ernstige symptomen te ontwikkelen dan mensen met bloedgroep O. Wie bloedgroep A heeft zou 45 procent meer kans hebben op besmetting dan wie een ander type bloed heeft.

BEKIJK OOK
Visumvrijreizen naar Suriname vanuit Nederland per 1 juli

De onderzoekers, onder leiding van Andre Franke, professor moleculaire geneeskunde aan de Duitse universiteit van Kiel, bestudeerden meer dan 1.900 ernstig zieke coronapatiënten in Spanje en Italië en vergeleken hen met 2.300 gezonde mensen.

Ze ontdekten twee genetische variaties die meer voorkwamen bij de allerziekste patiënten.

De wetenschappers kunnen niet zeggen of de bloedgroep een directe oorzaak is van de verschillen in ziekteverloop. Het kan zijn dat de genetische variaties die iemands kansen beïnvloeden ook gelinkt zijn met het bloedtype.