fbpx

Venezolanen werkten opnieuw niet mee aan hun ‘bevrijding’, VS bereid binnen te vallen om president af te zetten

Redactie GFC Nieuws — Ook de eerste dag van de tweede poging tot staatsgreep van Juan Guaidó mislukte. De democratiepolitie van de wereld (zelf een “gebrekkige democratie” en slechts nummer 25 op de ranglijst van meest democratische landen) overweegt daarom de Venezolaanse regering dan maar zelf weg te schieten. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, maakte dat woensdag nog eens duidelijk: “’Militaire actie is mogelijk, als dat is wat nodig is.”

Het lukte Guaidó dinsdag weer niet om leger en volk van Venezuela zover te krijgen dat zij hun president naar huis stuurden. Een deel van de coupplegers week gisteren uit naar buitenlandse ambassades.

Oppositielid Leopoldo Lopez, die naar eigen zeggen door het leger was bevrijd uit zijn huisarrest, zocht politiek asiel in de Chileense ambassade. Van daar vertrok hij “uit eigen wil” naar de Spaanse ambassade.

Asiel

Brazilie bevestigde dat 25 soldaten die hadden meegedaan aan de mislukte coup, hun toevlucht hadden gezocht in de Braziliaanse ambassade in Caracas.

Het is niet duidelijk waar Juan Guaidó zelf zich bevindt.

De Amerikaanse buzaminister Mike Pompeo zei vanmorgen bij FOX Business dat Amerika overweegt militair in te grijpen om de machtsgreep van Guaidó te steunen, schrijft USA Today.

Direct toen de schermutselingen gisteren begonnen, trokken duizenden aanhangers van Maduro naar het presidentieel paleis om hem te beschermen.

‘Steun de grondwet’

Guaidó riep gisteren de bevolking opnieuw op om vandaag massaal de straten op te gaan, om Maduro’s vertrek te eisen. Er ontstond dinsdag een chaotische situatie toen een groepje van ongeveer 70 militairen, die achter hem staan, slaags raakten met regeringstroepen, meldde Reuters.

De oproep van de door de VS gesteunde oppositieleider om de macht in Venezuela desnoods gewapend over te nemen, is zoals mocht worden verwacht gemengd ontvangen. De Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton riep het leger op de grondwet te beschermen door de staatsgreep te steunen. Bolivia sprak zijn steun uit aan gekozen president Nicolás Maduro.

BEKIJK OOK
PAHO-directeur roept op tot hernieuwde aandacht voor immunisatie

Bolton drong er bij defensieminister Vladimir Padrino op aan de kant van Guaidó te kiezen. Daarmee zou hij de Venezolaanse grondwet beschermen, zei Bolton.

Wanhoopsdaad

Auteur, activist en commentator Chris Bambery noemde de oproep tot staatsgreep van Guaidó “een wanhoopsdaad”, omdat zijn pogingen de macht te grijpen tot nu toe geen weerklank vonden bij de meerderheid van de Venezolanen.

Bambery denkt dat de aangekondigde staatsgreep de keus is van Amerika, dat tweedracht probeert te zaaien binnen het leger.

President Nicolás Maduro verzekerde dat alle militaire commandanten loyaal zijn aan de regering. Hij zei dat hij alle hoge officieren van de gewapende machten had gesproken.

Die hadden hem allen verzekerd van hun “totale loyaliteit aan de grondwet en aan het vaderland.”

President Evo Morales van Bolivia veroordeelde op Twitter de couppoging.

“Wij veroordelen nadrukkelijk de poging tot staatsgreep in #Venezuela door de rechtse beweging die onderdanig is aan buitenlandse belangen,” schreef Morales.

Hij zei er zeker van te zijn dat “de moedige Bolivariaanse revolutie aan het hoofd van broeder @NicolasMaduro” het hoofd zou weten te bieden “aan deze nieuwe aanval van [de Verenigde Staten].”