fbpx
Venezolanen werkten opnieuw niet mee aan hun ‘bevrijding’, VS bereid binnen te vallen om president af te zetten

Redactie GFC Nieuws — Ook de eerste dag van de tweede poging tot staatsgreep van Juan Guaidó mislukte. De democratiepolitie van de wereld (zelf een “gebrekkige democratie” en slechts nummer 25 op de ranglijst van meest democratische landen) overweegt daarom de Venezolaanse regering dan maar zelf weg te schieten. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, maakte dat woensdag nog eens duidelijk: “’Militaire actie is mogelijk, als dat is wat nodig is.”

Het lukte Guaidó dinsdag weer niet om leger en volk van Venezuela zover te krijgen dat zij hun president naar huis stuurden. Een deel van de coupplegers week gisteren uit naar buitenlandse ambassades.

Oppositielid Leopoldo Lopez, die naar eigen zeggen door het leger was bevrijd uit zijn huisarrest, zocht politiek asiel in de Chileense ambassade. Van daar vertrok hij “uit eigen wil” naar de Spaanse ambassade.

Asiel

Brazilie bevestigde dat 25 soldaten die hadden meegedaan aan de mislukte coup, hun toevlucht hadden gezocht in de Braziliaanse ambassade in Caracas.

Het is niet duidelijk waar Juan Guaidó zelf zich bevindt.

De Amerikaanse buzaminister Mike Pompeo zei vanmorgen bij FOX Business dat Amerika overweegt militair in te grijpen om de machtsgreep van Guaidó te steunen, schrijft USA Today.

Direct toen de schermutselingen gisteren begonnen, trokken duizenden aanhangers van Maduro naar het presidentieel paleis om hem te beschermen.

‘Steun de grondwet’

Guaidó riep gisteren de bevolking opnieuw op om vandaag massaal de straten op te gaan, om Maduro’s vertrek te eisen. Er ontstond dinsdag een chaotische situatie toen een groepje van ongeveer 70 militairen, die achter hem staan, slaags raakten met regeringstroepen, meldde Reuters.

De oproep van de door de VS gesteunde oppositieleider om de macht in Venezuela desnoods gewapend over te nemen, is zoals mocht worden verwacht gemengd ontvangen. De Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton riep het leger op de grondwet te beschermen door de staatsgreep te steunen. Bolivia sprak zijn steun uit aan gekozen president Nicolás Maduro.

Bolton drong er bij defensieminister Vladimir Padrino op aan de kant van Guaidó te kiezen. Daarmee zou hij de Venezolaanse grondwet beschermen, zei Bolton.

Wanhoopsdaad

Auteur, activist en commentator Chris Bambery noemde de oproep tot staatsgreep van Guaidó “een wanhoopsdaad”, omdat zijn pogingen de macht te grijpen tot nu toe geen weerklank vonden bij de meerderheid van de Venezolanen.

Bambery denkt dat de aangekondigde staatsgreep de keus is van Amerika, dat tweedracht probeert te zaaien binnen het leger.

President Nicolás Maduro verzekerde dat alle militaire commandanten loyaal zijn aan de regering. Hij zei dat hij alle hoge officieren van de gewapende machten had gesproken.

Die hadden hem allen verzekerd van hun “totale loyaliteit aan de grondwet en aan het vaderland.”

President Evo Morales van Bolivia veroordeelde op Twitter de couppoging.

“Wij veroordelen nadrukkelijk de poging tot staatsgreep in #Venezuela door de rechtse beweging die onderdanig is aan buitenlandse belangen,” schreef Morales.

Hij zei er zeker van te zijn dat “de moedige Bolivariaanse revolutie aan het hoofd van broeder @NicolasMaduro” het hoofd zou weten te bieden “aan deze nieuwe aanval van [de Verenigde Staten].”

Meer nieuws

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…