Venezolaanse oppositie vraagt leger om hulp bij machtsovername, VS: ‘Moedig besluit’

De oppositie in Venezuela staat klaar om een staatsgreep uit te voeren. Oppositieleider Juan Guaido zei vrijdag dat hij daarvoor militaire hulp wil. Amerika maakte duidelijk zo’n machtsovername te verwelkomen.

De Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton zei vandaag in een verklaring dat de VS Nicolas Maduro niet erkent als leider.

Volgens Bolton was de verkiezing van Maduro in mei 2018 niet vrij, eerlijk of geloofwaardig. Zijn uitspraken staan in schril contrast met die van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, die als internationaal waarnemer de verkiezing bijwoonde.

De onafhankelijke internationale waarnemers, onder wie dus ook Carter, beschreven het Venezolaanse kiessysteem als “het beste in de wereld”.

“Geheel digitaal, maar met een geautomatiseerde handmatige verificatie-back-up, is het kiesstelsel ontworpen met meerdere beveiligingen tegen fraude,” zei de Britse journalist Jeremy Fox, die eveneens als waarnemer aanwezig was.

Bolton zei in een verklaring “dat we … het moedige besluit van de president van de Nationale Vergadering, Juan Guaido, (steunen) om bescherming te vragen onder de Venezolaanse grondwet en verklaren dat Maduro niet legitiem het presidentschap van het land bekleedt.”

Guaido vroeg om een “internationaal mandaat” en hulp van het leger om hem te helpen de macht over te nemen. “De bevolking van Venezuela, de strijdkrachten en de internationale gemeenschap zouden ons een duidelijk mandaat moeten geven om het presidentschap over te nemen,” zei hij   vrijdag in Caracas.

Overige berichten