fbpx

Venezolaanse officieren gestraft voor plan om Maduro af te zetten

Negen Venezolaanse officieren zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van minimaal vijf jaar voor het “voorbereiden in 2014 van een opstandige en destabiliserende beweging, genaamd Operatie Jericho, tegen de regering.”

Dat staat in een verklaring van een Venezolaanse rechtbank. De vonnissen werden uitgesproken nadat meerdere beroepen waren verworpen en afgewezen door lagere rechtbanken en een krijgsraad.

De veroordeelde militairen zouden banden hebben met prominente politici van de oppositie en de Amerikaanse overheid.

Burgeropstand

Het plan was om president Nicolas Maduro met geweld af te zetten. Maduro en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen zouden worden gearresteerd, waarmee een ‘burgeropstand’ zou worden uitgelokt.

OOK INTERESSANT
Op de vlucht geslagen autobestuurder probeerde agenten eerst om te kopen

Maduro waarschuwde eerder deze maand dat de VS samenwerkte met de Colombiaanse en Braziliaanse regeringen om hem af te zetten.

Hij noemde met name de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, die Venezuela in een toespraak vorige maand onderdeel noemde van een linkse Zuid-Amerikaanse ‘Troika of Terror’.

Volgens Maduro organiseerde Bolton de training van meer dan 730 huurlingen en paramilitairen die zouden worden ingezet tegen de Venezolaanse regering, met de hulp van de Colombiaanse president Ivan Duque.