Venezolaanse CNN-soldaten blijken nepsoldaten

Redactie GFC Nieuws — Twee “gedeserteerde Venezolaanse soldaten” deden eerder deze week via de Amerikaanse omroep CNN een beroep op Donald Trump om hen te bewapenen en te voorzien van logistieke steun om Nicolás Maduro met geweld af te zetten. Zij zouden contact hebben met honderden deserteurs die het graag tegen de Venezolaanse president willen opnemen.

Personen met iets meer kennis van zaken prikten binnen enkele dagen door het verhaal van de ‘vrijheidsstrijders’. Hun conclusie: de mannen zijn geen militairen, geen deserteurs en wonen niet in Venezuela.

Op Twitter werd zelfs geopperd dat het zou gaan om acteurs die zouden zijn ingehuurd voor een propagandastunt – een veel gebruikte truc om landen in een kwaad daglicht te stellen.

Het uniform bijvoorbeeld, waarmee zij bij CNN in beeld verschenen, wordt al 10 jaren niet meer gebruikt door het Venezolaanse leger.

CNN liet zich zelf ontvallen (in een bericht over de hulpvraag) dat de twee mannen, Carlos Guillen Martinez en Josue Hidalgo Azuaje, niet in Venezuela wonen

Amerika heeft een lange geschiedenis van het bewapenen van tegenstanders van regeringen die niet goed liggen bij het Witte Huis, met name in Latijns-Amerika,  het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. De geschiedenis leert ook dat veel van deze groepen zich achteraf tegen hun voormalige sponsoren richtten met dezelfde wapens die zij hadden ontvangen om het vuile werk voor de VS op te knappen.

Foto: Twitter 

Overige berichten