Velen in Suriname voelen zich gauw beledigd na kritiek vanwege een minderwaardigheidscomplex

INGEZONDEN- Het is erg opvallend hoeveel personen in Suriname zich al heel snel beledigd voelen wanneer de waarheid aan hen wordt verteld. Men reageert alsof ze door een wesp zijn gestoken!

Je hoeft maar even met positieve bedoelingen kritiek te leveren op een persoon en je wordt al heel snel onder vuur genomen.

Sterker nog, de kans dat er escalatie ontstaat bij goed bedoelde opmerkingen is erg groot.

Zodra je oprecht je mening geeft, nota bene met de juiste intenties, krijg je een heleboel modder over je heen gegooid want men voelt zich razendsnel op de tenen getrapt.

Wij hebben in Suriname een ernstig probleem met het woord zelfreflectie of anders uitgelegd: jezelf een spiegel voorhouden. Dat is bij een merendeel een vies woord! De keiharde waarheid aan iemand vertellen gaat vaak gepaard met strubbelingen want men steekt toch liever de kop in het zand.

Zaken die helemaal fout gaan en beter zouden kunnen mogen niet worden aangehaald.

Hoe komt dat? Wat is de reden dat zovelen in ons land niet tegen opbouwende kritiek kunnen en bijna alles ervaren als een belediging, als negatief of een aanval?

Het is wat mij betreft haast zeker zo dat deze personen een minderwaardigheidscomplex hebben.

Een persoon die het gezond verstand laat prevaleren en niet te kampen heeft met complexen probeert juist lering te trekken uit kritiek om beter te worden en schiet niet direct in de verdediging of aanval.

Het is jammer dat wij in Suriname nog niet eens in een fase zijn waarbij deze mensen erkennen dat ze lijden aan een chronische maar dus nog niet gediagnosticeerd minderwaardigheidscomplex.

Dat impliceert dat wij in ons land nog een erg lange weg hebben af te leggen om naar een hoger en aanvaardbaar ontwikkelingsniveau te groeien.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK:  SNEL AFSLANKEN MET GRATIS ONLINE HULP VAN ERVAREN AFSLANKSPECIALISTEN

Overige berichten