fbpx

Vele mogelijkheden voor Suriname bij samenwerking met COMCEC

GFC NIEUWS- Een delegatie van de Commissie voor Economische en Commerciële Samenwerking (COMCEC) onder leiding van Directeur-Generaal, Mehmet Metin Eker, vertoefde van 3- 5 september in ons land.

Eker bracht woensdag een beleefdheidsbezoek aan de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Yldiz Pollack-Beighle.

De Buza-minister benadrukt dat Suriname veel potentie heeft in de landbouw en dat de noodzaak groot is voor ontwikkeling van onze toerismesector.

Zij zegt verder dat Suriname daarom meer wil halen uit haar lidmaatschap bij de organisatie. Ook zal samen met Eker worden nagegaan wat Suriname beter kan doen om meer projecten goedgekeurd te krijgen.

Volgens Eker behoort Suriname tot één van de meest actieve leden en wil hij daarom Suriname assisteren de beschikbare fondsen optimaal te benutten.

Hij vindt het belangrijk om Suriname te bezoeken en om kennis te maken met de ontwikkelingsprioriteiten om zo het partnerschap te verdiepen. Binnen dit partnerschap zal ook de relatie met Turkije, alwaar het hoofdkwartier van de COMCEC zit, meer tot bloei komen, zegt hij.

BEKIJK OOK
1549 kilo cocaïne onderschept in Jamaica niet afkomstig uit Suriname

De COMCEC is één van de vier Vaste Commissies van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en de op één na grootste internationale organisatie naast de Verenigde Naties, bestaande uit 57 lidstaten en 5 waarnemerslanden.

De doelstellingen van de COMCEC zijn onder meer het dienen als centraal forum voor bespreking van internationale economische en commerciële kwesties, het tot stand brengen van een gemeenschappelijke visie en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van de lidstaten, ook middels het ontwikkelen en verspreiden van kennis en ervaringen.

De samenwerkingsgebieden van Suriname met de COMCEC zijn handel, transport, landbouw, toerisme, armoedebestrijding en samenwerking in de financiële en private sector.

De COMCEC financiert al projecten in Suriname, zoals capaciteitsversterking bij de ontwikkeling van beroepsvaardigheden en curricula alsmede versterking van de ondersteuningsdiensten om deelname aan wereldwijde waardeketens te verbeteren.