Veiligheidsmanagement Ogane op orde

“Ogane behoort nu tot een zeer selecte kleine groep bedrijven in Suriname die OHSAS (Occupational Health and Safety Assessment Series). 18001 gecertificeerd is.” Dit liet Edward Gessel, manager Ogane, optekenen tijdens zijn toespraak op 9 juni 2016.

Op deze dag mocht hij officieel uit handen van Marcel Eijndhoven, Chief Technical Officer (CTO) van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), het certificaat voor de OHSAS 18001 certificering in ontvangst nemen.

Ogane is nu niet alleen ISO 9001 gecertificeerd, maar ook OHSAS 18001 gecertificeerd. Dit betekent dat het gasbedrijf haar veiligheidsmanagement op orde heeft wat ook van belang is voor de kwaliteit van haar werkzaamheden.

Gessel legde verder uit dat aan het begin van 2015 er plannen ontstonden om het veiligheidsmanagement van Ogane te laten certificeren. Bij de pre-audit noteerde de accreditatieinstelling, DNV enkele tekortkomingen ten aanzien van het veiligheidsmanagement. Deze tekortkomingen werden door Ogane weggewerkt, zodat het veiligheidsmanagementsysteem voldoet aan de vereisten.

Eijndhoven gaf aan dat Ogane al jaren voldoet aan de kwaliteitseisen doelende op de ISO 9001 certificering. De OHSAS certificering is het bewijs dat het veiligheidsmanagementsysteem voldoet aan de internationaal vastgestelde normen voor gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Dit is volgens hem belangrijk de veiligheid van medewerkers.

De CTO juicht het toe dat het Ogane wel gelukt is om zich te laten certificeren, maar vind het jammer dat het de moederorganisatie EBS in zijn totaliteit helaas nog steeds niet gelukt is.

Volgens Eijndhoven is er jaren terug gewerkt aan het certificeren van de EBS, echter zonder resultaat. “Onderweg is het project ergens aangereden door verschillende oorzaken merkte Eijndhoven op. Dit zal binnenkort veranderen, want door de nieuwe elektriciteitswet moet de EBS anders ingericht worden. De kleinere delen die zullen ontstaan, zullen volgens Eijndhoven het proces tot certificeren vergemakkelijken.

Eijndhoven droeg officieel het OHSAS 18001 certificaat over aan de Ogane-manager van het bedrijf en Rabindre Parmessar, directeur EBS, bevestigde tijdens de ceremonie het plakkaat van de certificering aan de muur.

Steve Geerlings, die ook aanwezig was, hield een korte en krachtige toespraak. De voorzitter van de Ogem Werknemers Organisatie Suriname (OWOS) zei dat veiligheid heden ten dage niet meer weg te denken is gezien de vele ongelukken die op werkplekken plaatsvinden. Geerlings was daarom content met het behalen van de OHSAS 18001 certificering en feliciteerde het Ogane personeel met deze mijlpaal.

Parmessar zei dat Ogane heeft bewezen dat een povere faciliteit geen reden is om niet-professioneel te zijn. “U hebt bewezen dat ook in een oud huis het prettig vertoeven is. Ook in een oud huis waar veel aan gesleuteld moet houden, kan je netjes omgaan en professioneel gedrag vertonen. Dat hebt u bewezen en dat verdient een pluimpje.

De EBS is verder in een veranderingsproces waarbij eenieder zijn plichten moet kennen. Parmessar sprak over: “meer efficiëntie, meer discipline en professionaliteit”. Ogane heeft intussen bewezen de juiste stappen in de juiste richting te kunnen zetten. “En daarom moeten wij de gasafdeling extra feliciteren”, aldus de EBS-directeur.(GFC)

Overige berichten