fbpx
Veiligheid Para met verhoogd tempo opvoeren

GFC NIEUWS-De veiligheid in Para zal met verhoogd tempo worden opgevoerd.

Dat zei Justitieminister Stuart Getrouw woensdag op een bijeenkomst met het traditioneel gezag in Para Oost.

De bewoners weigeren te accepteren dat hun leefomgeving geteisterd wordt door criminelen.

Vanwege de berovingen die in de Inheemse en Marrondorpen in Para Oost plaatsvinden, heeft het traditioneel gezag op diverse momenten hun beklag hierover gedaan bij de burgervader van Para, Armand Jurel.

Volgens Jurel trekt de aanwezigheid van goud, grind en hout in het gebied de aandacht van vele personen, waaronder ook de rovers.

De burgervader gaf aan dat het beleid van de dc gericht is op optimale inzet van alle actoren in het district. Hij sprak vol lof over de prestaties van het Quik Response team (BAVP’er post), nabij Casipora dat 24 uur functioneert.

Kapitein Lloyd Read, voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (OSIP), is niet te spreken over de onveilige situatie in de dorpen.

Hij zei dat de roep van de bevolking voor een politiepost meer dan een noodzaak is.

Het transport van houtblokken over de wegen baart de bewoners ook enorm veel zorgen. De wegen worden door de grote trucks die hout en grind vervoeren kapotgereden. Hierdoor bereiken schoolkinderen en andere dorpelingen vaak met heel veel moeite hun bestemming.

De OSIB-voorzitter vraagt de aandacht van minister Getrouw om de taken en bevoegdheden van het Quik Response team een wettelijk kader te geven.

Read zegt dat zijn organisatie en het traditioneel gezag verder gesprekken wensen met de minister, omdat zij niet alleen klagen, maar dat zij ook oplossingsmodellen hebben voor de problemen. “Wij willen samenwerken met de overheid”.

Kapitein Muriël Fernandes, van het dorp Cassipora haalde aan dat er tijdens het vervoeren van grind, deeltjes uit de laadbakken van de trucks vliegen en schade aanrichten aan voertuigen van de bewoners.

De trucks hebben soms ook geen goede verlichting. De bewoners vrezen voor hun leven, omdat het gebruik van kwik in de kreken met de dag erger wordt.

Ook het dorpshoofd van Peninika, Frans Nijda, sprak over de slechte staat van de weg naar Carolina. De vrachtwagens met grote houtblokken maken vooral in de regentijd het gebied ontoegankelijk.

De DNA-leden Patrick Kensenhuis en Jennifer Vreedzaam die ook bij de bijeenkomst aanwezig waren, voerden het woord. Beiden zijn het ermee eens dat de veiligheid extra aandacht van de overheid behoeft.

Minister Getrouw die vóór de bijeenkomst zich oriënteerde in het gebied, verzekerde het traditioneel gezag dat er een politiepost in het gebied komt. Hij heeft daarom ook de korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade meegenomen, zodat zaken in een versneld tempo kunnen worden aangepakt.

De bewindsman riep daarbij de gemeenschap op, om samen met het ministerie en het districtsbestuur hun bijdrage te leveren tot opvoering van de veiligheid in het district Para.

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…