fbpx
Facebook Pagelike Widget

Veiligheid fundament voor goede verkiezingen

GFC NIEUWS- Zonder een heel goed opgezet veiligheidsplan, kan er niet worden gesproken van goed georganiseerde verkiezingen.

“Mensen denken vaak dat veiligheid alleen iets is waarvoor de politie en de militairen moeten zorgen. Maar bij verkiezingen gaat het om een geïntegreerd geheel van alle veiligheidsdiensten. Veiligheid is het fundament van verkiezingen”, zegt Luitenant-Kolonel Danielle Veira als directeur van Nationale Veiligheid en voorzitter van de commissie Veiligheid Verkiezingen.

Democratie “Het is een democratisch recht om de verkiezingen te hebben. Dit democratisch recht brengt met zich mee dat we de democratie moeten beschermen, veilig stellen en ervoor moeten zorgen dat die democratie ten volle wordt beleefd. Wij moeten met alle veiligheidsdiensten ervoor zorgen dat alle processen op weg naar de verkiezingen, op de dag van de verkiezingen en erna volledig zijn gewaarborgd”, zegt Veira.

Ze legt uit dat de commissie Veiligheid wekelijks bijeenkomt om zaken te bespreken en waar nodig het veiligheidsplan verder uit te werken en hiaten weg te werken. “Wij volgen de agenda van de verkiezingen op de voet om na te gaan waar we moeten zijn.”

Transparant

Anders dan bij andere processen is de veiligheid bij de verkiezingen transparant. “De veiligheid rond de verkiezingen is voor iedereen te volgen. Op dit moment zijn bij alle instituten die belast zijn met verkiezingsactiviteiten, politieambtenaren lijfelijk aanwezig. Ook op locaties waar verkiezingsmateriaal wordt opgeborgen, is er een wakend oog. Dit om erop toe te zien dat niks wordt gestolen. Gebouwen waar gevoelige informatie en apparatuur aanwezig zijn, worden ook bewaakt om te voorkomen dat informatie verkeerd wordt gebruikt. Wij zijn nu bezig met de districtscommissarissen te overleggen hoe ons veiligheidsplan goed af te stemmen op hun behoefe. Het kan zijn dat in bepaalde districten voor extra veiligheid moet worden gezorgd. Er komt dus een algeheel veiligheidsplan toegespitst op de verschillende districten.”

Cyber veiligheid

Volgens Veira zal bij de komende verkiezingen samen met de commissie Informatie en Communicatie Technologie (ICT) speciale aandacht worden besteed aan cyber veiligheid. “We weten dat vandaag de dag gemakkelijk kan worden gehackt in alle systemen. Wij willen zorgen dat het systeem, wanneer dat volledig gereed is, niet penitreerbaar is voor derden. Op Plekken waar het gebruik van elektronica moeilijk is, zullen we zorgen dat de fysieke veiligheidsstandaarden volledig worden toegepast. We zijn continu bij elke schakel aanwezig en zodra we opmerken dat er problemen en hiaten zijn, dan worden die zo snel mogelijk weggewerkt.”

Veira benadrukt dat de politie op de dag van de verkiezingen op elke stembureau aanwezig zal zijn. “Wij zullen erop toezien dat alle materiaal na de stemming en stemopneming teruggaat naar het centrum waar het moet. We blijven alles volgen tot na de uitslag en vorming van een nieuw parlement en regering. Pas daarna wordt de commissie Veiligheid ontbonden. We werken door totdat het democratisch proces volledig is afgerond.”

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…