fbpx

Veelbelovende nieuwe methode kan injecties vervangen door pillen

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van het Baylor College of Medicine en samenwerkende instellingen hebben een betere manier onderzocht om medicijnen toe te dienen die geen injecties vereisen, maar net zo eenvoudig kunnen zijn als het slikken van een pil.

De studie werd onlangs gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Mensen houden er niet van om de rest van hun leven injecties te krijgen,” zei co-corresponderende auteur Dr. Christine Beeton, hoogleraar integratieve fysiologie bij Baylor.

“In het huidige werk hebben we de mogelijkheid onderzocht om de probiotische bacterie Lactobacillus reuteri te gebruiken als een nieuw platform voor orale medicijnafgifte om reumatoïde artritis in een diermodel te behandelen.”
Eerder werk van het Beeton-lab had aangetoond dat een peptide, of kort eiwit, afgeleid van zeeanemoontoxine, de ernst van de ziekte effectief en veilig vermindert in rattenmodellen van reumatoïde artritis en patiënten met plaque psoriasis.

“Peptidebehandeling vereist echter herhaalde injecties, waardoor de therapietrouw van de patiënt wordt verminderd en directe orale toediening van het peptide een lage werkzaamheid heeft,” zei Beeton.

Beeton bundelde zijn krachten met Dr. Robert A. Britton, hoogleraar moleculaire virologie en microbiologie en lid van het Dan L Duncan Comprehensive Cancer Center in Baylor.

Het Britton-lab heeft de tools en expertise ontwikkeld om probiotische bacteriën genetisch te modificeren om verbindingen te produceren en vrij te geven. In de huidige studie heeft het team het probiotische L. reuteri bio-engineered om peptide ShK-235 afgeleid van zeeanemoontoxine af te scheiden.

OOK INTERESSANT
Financiële stress ruïneert de lichamelijke en geestelijke gezondheid

Ze kozen voor L. reuteri omdat deze bacteriën inheems zijn in menselijke en andere dierlijke darmen. Het is een van de melkzuurbacteriegroepen die al lang wordt gebruikt als een celfabriek in de voedingsindustrie en wordt erkend als veilig door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

L. reuteri heeft een uitstekend veiligheidsprofiel bij zuigelingen, kinderen, volwassenen en zelfs bij een immunosuppressieve populatie.

“De resultaten zijn bemoedigend,” zei Beeton. “Dagelijkse levering van deze peptide-afscheidende bacteriën, LrS235 genaamd, verminderde dramatisch de klinische symptomen van ziekte, waaronder gewrichtsontsteking, kraakbeenvernietiging en botschade in een diermodel van reumatoïde artritis.”

Meer onderzoek is nodig om dit nieuwe medicijnafgiftesysteem in de kliniek te brengen, maar de onderzoekers verwachten dat het de behandeling voor patiënten in de toekomst gemakkelijker kan maken.

“Deze bacteriën kunnen worden opgeslagen in capsules die op het aanrecht kunnen worden bewaard,” zei Beeton. “Een patiënt kan de capsules op vakantie innemen zonder de noodzaak van koeling of het dragen van naalden en de behandeling voortzetten zonder het ongemak van dagelijkse injecties.”

De bevindingen bieden een alternatieve toedieningsstrategie voor op peptiden gebaseerde geneesmiddelen en suggereren dat dergelijke technieken en principes kunnen worden toegepast op een breder scala aan geneesmiddelen en de behandeling van chronische ontstekingsziekten.