fbpx

Veelbelovend experimenteel kankervaccin bij studies onder dieren

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers hebben ontdekt dat intraveneuze (IV) toediening van het vaccin het aantal cytotoxische T-cellen verhoogde dat vervolgens in staat was om tumorcellen te infiltreren en aan te vallen en het immuunsysteem in te schakelen door type I interferon te induceren.

Dat melden onderzoekers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health.

Het onderzoek is gedaan onder muizen.

De immuunrespons veranderde de micro-omgeving van de tumor, waardoor onderdrukkende krachten werden tegengegaan die anders de T-celwerking zouden verminderen. Modificatie van de micro-omgeving van de tumor werd niet gezien bij muizen die het vaccin kregen via naaldinjectie in de huid.

De aanpak, door het wetenschappelijke team “vax-aangeboren” genoemd, bereikt een belangrijk doel in de zoektocht naar effectievere immunotherapeutische vaccins voor kanker. De studie toont aan dat iv-vaccinafgifte de immuniteit van T-cellen mogelijk maakt en verbetert door tumorgeïnduceerde immunosuppressieve activiteit te overwinnen.

BEKIJK OOK
Diabetespatiënten helemaal verkeerd behandeld en worden nodeloos de dood ingejaagd

De onderzoekers zeggen dat het kandidaat-vaccin ook intraveneus kan worden toegediend aan mensen die al tumorspecifieke T-cellen als therapie hebben gekregen.

Het kan ook de tumorcontrole verbeteren door het aantal T-cellen te verhogen en de micro-omgeving van de tumor te veranderen om ze beter te laten functioneren, merken de onderzoekers op.

Het experimentele vaccin, SNAPvax, werd ontworpen door Robert Seder, MD, en collega’s van het NIAID Vaccine Research Center (VRC) samen met medewerkers van Vaccitech North America, een biofarmaceutisch bedrijf in de klinische fase in Baltimore, Maryland.

Vaccitech kondigde plannen aan om het SNAPvax-platform te bevorderen voor gebruik bij de behandeling van humaan papillomavirus-geassocieerde kanker in 2023.