fbpx

Veel voorkomende afwijkingen in de urine

Veranderingen in de kleur, geur, hoeveelheid of samenstelling van de urine kunnen wijzen op een aandoening en zijn altijd reden om naar de huisarts gaan. Het is dus belangrijk om af en toe wat beter in de wc-pot te kijken.

Hieronder 7 afwijkingen:

Afwijking 1: Veel plassen

Per dag plassen mensen van 14-60 jaar gemiddeld 700 tot 1700 ml. Je spreekt van polyurie bij een urineproductie van meer dan 3000 ml per dag. Veel plassen kan veroorzaakt worden door: veel drinken, Diabetes insipidus, suikerziekte (diabetes mellitus), cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola.

Afwijking 2: Weinig plassen

Als je ineens een stuk minder moet plassen, 500 ml of minder per dag, dan kan dit wijzen op een onschuldig tot ernstig probleem. Bij weinig urinelozing is je plas sterk geconcentreerd en is je lichaam onvoldoende in staat de afvalstoffen te lozen.

Afwijking 3: Bloed in de urine

Wanneer je urine rood tot bruin is, kan dit duiden op bloed in de urine. De onderliggende oorzaak van bloed in urine kan strekken van een onschuldig tot gevaarlijk. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als het zich voordoet.

Afwijking 4: Bruine urine

Bruine of bruinrode urine kan, net als rode urine, ook betekenen dat er bloed in je urine zit. Bij verschillende leveraandoeningen kan je urine ook bruin kleuren. Dit komt door bilirubine (een geelbruine kleurstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen). Dit heet geelzucht.

Donkerbruine, stinkende urine

Het is ook mogelijk dat je urine donkerbruin is en naar ontlasting stinkt. In zo’n geval is er sprake van een verbinding tussen je plasbuis en endeldarm (uretrorectale fistel) waardoor ontlasting in je urine kan komen en andersom.

Afwijking 5: Rode urine

Rode urine kan betekenen dat er bloed in je urine zit. Ook kan rode urine het gevolg zijn van bepaalde medicijnen en van kleurstoffen in bijvoorbeeld voedsel.

Afwijking 6: Zwarte urine

Zwarte urine kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook melanoom kan de oorzaak zijn van zwarte urine.

Afwijking 7: Troebele of schuimende urine