fbpx

Veel voordelen met biometrische ID-kaarten

De overheid is al geruime tijd bezig voorbereidingen te treffen voor het invoeren van de biometrische identiteitskaarten. Gardelito Hew A Kee, coördinator van E-Government zegt dat de er veel voordelen zijn. Een van de belangrijke zaken is dat deze kaarten niet vervalst kunnen worden, vergeleken met de huidige ID-kaarten.

Er zijn ook gevallen waarbij de identificatie van mensen wordt gestolen. Met de biometrische ID-kaarten die boordevol veiligheidskleppen hebben, zal dat niet meer het geval zijn, garandeert Hew A Kee. Dit project begon zeven jaar geleden waarbij de overheid nu gereed is om de nieuwe kaart te introduceren. Echter is het nog wachten op de goedkeuring van De Nationale Assemblee (DNA).

Niet alleen ID-kaarten zullen in de toekomst biometrisch vervaardigd worden. Ook de rijbewijzen, paspoorten en overige identificatiebewijzen zullen op dergelijk wijze worden vervaardigd. De kosten voor het totale systeem bedragen USD 9.7 miljoen.

Hew A Kee geeft verder aan dat met de capaciteit die er momenteel bestaat, is het mogelijk om voor de verkiezingen iedereen van een biometrische id-kaart te voorzien. De wijze van aanvraag en de aanmaak wordt ook versoepeld, weet de coördinator E-Government.

Een ander voordeel is dat burgers waar ook in het land niet per se naar Paramaribo hoeven af te reizen, maar in hun district de ID-kaart kunnen maken, zegt He A Kee aan het NII.

Wanneer het moment is aangebroken om de nieuwe ID-kaarten te maken hoeft men zich geen zorgen te maken over stagnatie, wanneer het systeem uitvalt. Hew A Kee geeft aan, dat er een backup systeem inkomt waardoor het werk normaal voortgang vindt.

Meer dan 60 landen in de wereld maken reeds gebruik van de nieuwe vorm van identificatie. Suriname wordt het eerste land in de regio dat op het punt staat met de introductie daarvan.(GFC)