fbpx

Veel Surinamers zullen COVID- vaccin weigeren uit angst voor bijwerkingen en zelfs de dood

INGEZONDEN- Een ruim aantal inwoners van Suriname lijkt niet ervoor open te staan zich te laten vaccineren met de pas ontwikkelde COVID- vaccins omdat ze angst hebben voor mogelijke kortdurende of langdurige bijwerkingen.

De afgelopen maanden zijn er veel verhalen verschenen via sociale media die de vaccins in een negatief daglicht hebben geplaatst. Dat heeft de angst aangewakkerd.

Het gaat zelfs zo ver dat een kennis van mij bang is dat hij dood gaat door het vaccin.

In de pre- coronaperiode was het over het algemeen niet vaak een discussiepunt: het wel of niet laten vaccineren.

Het merendeel mensen gaat zonder te mopperen naar de SEH van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo om een Tetanus vaccin te laten injecteren wanneer ze door een hond zijn gebeten of op een roestige spijker hebben getrapt.

Haast elke volwassene heeft zijn kind of kinderen laten vaccineren, net als dat ook is gebeurd toen ze zelf klein waren.

Vaccinaties hebben ervoor gezorgd dat mensenlevens gespaard zijn. Mogelijk heeft uw vaccinatie ervoor zorg gedragen dat u nu nog gezond en wel in leven bent.

Het is dus niet fair om steeds het vaccineren in een een kwaad daglicht te plaatsen. Uiteraard kunnen er sporadisch bijwerkingen optreden.

Maar dat is ook het geval met haast alle  medicijnen.

Aspirine vaker innemen geeft bijvoorbeeld een grotere kans op het ontwikkelen van maagzweren- en bloedingen. Ga maar na op de bijsluiter welke bijwerkingen er zijn gemeld van ibuprofen. Hartklachten, onder meer vertraagde of versnelde hartslagen, ademnood, oorsuizen en ga zo maar door.

Wist u dat ook antibiotica kan zorgen voor ernstige allergische reacties? Haast alle medicijnen die u al vaker heeft ingenomen en misschien nog dagelijks inneemt kunnen interacties hebben of bijwerkingen geven. Maar bijna niemand die er een punt van maakt als de dokter deze voorschrijft.

De vaccins die nu ontwikkeld zijn hebben dezelfde trials doorlopen als ook het Tetanus vaccin of polio vaccin dat waarschijnlijk al bij u en uw kinderen is ingespoten. Alleen is die ontwikkeling vanwege de pandemie in een versneld tempo gegaan, wat niet ten koste is gegaan van de veiligheidsaspecten.

BEKIJK OOK
Oplossingsgerichte aanpak probleem Brokopondo blijft uit, pakketten als zoethoudertjes

Het zijn de jarenlange vertragingen die onder meer administratieve en geldelijke oorzaken hebben die zijn weggenomen. De kosten van de farmaceuten zijn betaald door overheden waardoor er geen of minder risico op kapitaalverlies is. Diegenen die meer willen weten hierover kunnen op deze link klikken.

Het is belangrijk dat u zich niet laat misleiden door personen op het internet die plotsklaps deskundig zijn geworden op het gebied van vaccinaties. Ze doen alsof ze de wijsheid in pacht hebben, maar weten letterlijk niets over deze materie. Ze weten niet eens welke gauge injectienaalden worden gebruikt, laat staan over de werking van het vaccin zelf.

Het is dan jammer als een persoon zich niet wil laten vaccineren op basis van verkeerde informatie. Het zal je maar gebeuren dat je vervolgens door COVID-19 komt te overlijden. Terwijl dit voorkomen had kunnen worden met het inenten.

Wij leven in een tijd waarin er sprake is van een informatieoorlog. Een ieder denkt het tegenwoordig beter te weten en baseert standpunten op basis van een paar berichtjes die ze op sociale media hebben gelezen.

In mijn periode bij de luchtmacht in het buitenland werd mij altijd geleerd om zaken eerst goed te verifiëren en niet ad hoc conclusies te trekken. Het beste is om zaken goed uit te zoeken met een open gedachte en vervolgens de informatie rationeel te analyseren.  

Mijn advies aan een ieder is om de onafhankelijke medische literatuur te bestuderen en op basis daarvan het besluit te nemen of u zich wel of niet wil vaccineren tegen COVID-19.  Neem uw beslissing beslist niet op basis van informatie die door charlatans, die totaal niets weten over deze materie, op sociale media is geplaatst.

De vaccins zijn wat mij betreft veilig en ik zal mij zeker laten vaccineren zodra ik die gelegenheid krijg!

R. Pinas